Vall d'Hebron fa el primer trasplantament a Espanya a una pacient que ha tingut Covid-19
L'operació es va fer al Servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de Vall d'Hebron

Vall d'Hebron fa el primer trasplantament a Espanya a una pacient que ha tingut Covid-19

Es tracta d'una adolescent amb una cardiopatia congènita

Xavier DuranActualitzat

Una adolescent amb una cardiopatia congènita ha estat la primera pacient de tot l'Estat que ha superat la Covid-19 i ha rebut un trasplantament. L'operació s'ha dut a terme a Vall d'Hebron.

La pacient va rebre un trasplantament de cor, perquè pateix estenosi mitral, malaltia que es caracteritza per un encongiment de l'orifici de la vàlvula mitral.

Aquesta malaltia ja havia provocat que al llarg de la seva vida s'hagués sotmès a quatre cirurgies majors de cor. Ara es van decidir a fer-li el trasplantament, com explica Ferran Gran, cardiòleg pediàtric i coordinador mèdic de Trasplantament Cardíac Pediàtric de Vall d'Hebron:

"En presentar diverses complicacions, com hipertensió pulmonar greu, es va decidir que la millor opció mèdica era realitzar-li un trasplantament de cor."

Durant la consulta preoperatòria en què s'havien de signar els documents de consentiment per fer el trasplantament de cor, es va fer una prova PCR i es va detectar que la pacient tenia la Covid-19.

L'equip mèdic havia detectat una simptomatologia compatible amb la pneumònia. Quan el test va donar positiu, va quedar ingressada i un cop recuperada, va rebre l'alta, com explica Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria:

"La pacient no va fer un quadre greu per Covid-19. La seva evolució clínica va ser força bona."



Un trasplantament urgent

Un cop a casa, en una de les trucades del programa de seguiment telefònic després de l'alta que Vall d'Hebron fa amb els pacients donats d'alta per Covid-19, la mare va comentar que la noia no es trobava bé i que creia que era pel seu problema del cor.

Per això, els metges van contactar amb Cardiologia Pediàtrica. La pacient va acudir al centre, on, cinc hores després d'arribar, va patir una aturada cardíaca a causa d'una arítmia. Això va provocar el seu ingrés a l'UCI Pediàtrica.

El trasplantament de cor es va fer dues setmanes més tard, com explica Joan Balcells, cap de l'UCI Pediàtrica de Vall d'Hebron:

"La intervenció es va realitzar un mes després que la menor patís la pneumònia a causa de la Covid-19, superat el període de 21 dies de seguretat recomanats després de la completa resolució de totes les manifestacions clíniques de la malaltia."

A més, se li van realitzar dues proves PCR, separades per un període de 48 hores, que van sortir negatives. Així s'assegurava que la seva recuperació era total.

Canvis en els protocols per la Covid-19

D'acord amb les recomanacions de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), durant els pitjors moments de la pandèmia de Covid-19 l'activitat de trasplantaments s'ha restringit als pacients en situació d'urgència i que presenten més gravetat clínica.

També s'ha tirat endavant en els pacients amb més dificultats per rebre un trasplantament, com són els menors d'edat, per la dificultat de trobar òrgans.

Però alguns aspectes del procés també s'han hagut de modificar, com explica Raúl Abella, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica de Vall d'Hebron:

"Abans de la Covid-19, nosaltres anàvem a l'hospital del donant a fer l'extracció i la recollida de l'òrgan. Ara, per seguretat, se n'encarreguen els professionals de l'hospital del donant."

També es descarten els donants que hagin patit qualsevol patologia clínica compatible amb la Covid-19. Es realitza una enquesta epidemiològica per esbrinar si el donant o algú de la seva família ha tingut la malaltia dies abans de la donació.

Encara que el donant no hagi presentat cap quadre clínic de Covid-19, se li fa una prova PCR 24 hores abans de l'extracció. En aquest cas, era la receptora qui havia patit la malaltia i això obligava a prendre més precaucions, explica el doctor Abella:

"El fet que la pacient hagués patit Covid-19 ens feia témer que el virus hagués pogut agreujar la hipertensió pulmonar que ja tenia o produir alguna lesió residual que impossibilités el trasplantament, però afortunadament no va ser així."


23 trasplantaments a Catalunya durant l'estat d'alarma

Des del 13 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, Vall d'Hebron ha fet tretze trasplantaments: dos de fetge infantils i dos a pacients adults, dos de ronyó infantils i cinc a pacients adults, un de pulmó a adult i un de cor a un pacient pediàtric.

En el conjunt de Catalunya, entre el 13 de març i el 13 de maig, es van fer un total de 23 trasplantaments. En tot l'Estat se n'han fet 206.

Teresa Pont, coordinadora mèdica de Trasplantaments de Vall d'Hebron, ho valora molt positivament i fa referència al cas de l'adolescent que havia superat la Covid-19:

"El programa de trasplantament pediàtric de Vall d'Hebron ha demostrat fortalesa i resiliència en una situació tan adversa com la pandèmia del coronavirus i ha fet possible casos d'èxit com aquest."

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut