Vall d'Hebron detecta 132 casos de violència contra menors en 4 mesos

La Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència, que es va posar en marxa al novembre, tracta les seqüeles psicològiques en menors i adolescents maltractats

RedaccióActualitzat

A l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona funciona, des del novembre, l'EMMA, la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència. És el referent en l'atenció a les violències a infants i adolescents de la ciutat de Barcelona.

Ofereix un tractament integral, mèdic, psicològic i social, tant a les víctimes com a les famílies. En quatre mesos -120 dies- ha atès 132 casos.

El primer pas per poder tractar una experiència traumàtica i les seves possibles conseqüències és donar eines a les víctimes per fer front al patiment i la vergonya i poder reconèixer la situació d'abús. Atenen menors que han patit violència, però també que n'han presenciat.

 

Un problema greu de salut pública

La violència viscuda durant la infància, a banda d'una violació dels drets humans, és considerada per l'OMS un problema greu de salut pública que pot tenir conseqüències importants per a la salut, i també repercussions socials.

Els possibles trastorns poden ser físics, però, sobretot, psicològics, com depressió, consum de drogues, suïcidis o conductes sexuals de risc.

Per evitar aquestes situacions de violència és bàsic actuar a temps.

Anna Fàbregas, pediatra i coordinadora de la unitat EMMA, demana que la societat tingui un paper vigilant, perquè el 80% de les agressions passen en un entorn familiar o conegut.

"Que no ens quedi mai aquella por de dir: 'Ja ho vaig pensar, però, vaja, no ho crec, era una família maca...'", diu Fàbregas. I afegeix:

"Sempre s'ha de comunicar, has d'avisar algun professional que et pugui orientar."


Violència infradiagnosticada

L'EMMA aborda totes els possibles tipus de violència. La més més freqüent és la violència per negligència. Després, 3 de cada 10 víctimes pateixen violència emocional o psicològica; 2 de cada 10 pateixen violència sexual; i 1 de cada 10, violència física. També n'hi ha que estan exposades a la violència de gènere, o a alguna altra forma de violència.

Per poder abordar totes aquestes situacions el projecte EMMA treballa amb professionals de les diverses especialitats pediàtriques, i amb una ginecòloga especialista en infància i adolescència.

Giuliana Rios, treballadora social sanitària de Vall d'Hebron, afirma que "és un projecte que respon a un canvi de perspectiva centrat en els nens, nenes i adolescents, les seves necessitats i les de la seva família cuidadora".

Falten recursos: el crit d'alerta de les dues fundacions per a menors víctimes d'abusos
Treballen en coordinació amb srrveis socials, sanitaris i escolars (Pexels)

En aquest sentit, també es busca tenir un paper divulgatiu, perquè els professionals tinguin més formació.

Mireia Forné, psicòloga clínica, explica que "la violència cap a la infància i l'adolescència moltes vegades està infradiagnosticada, per tant, és molt important treballar la sensibilització i la prevenció".

Per això, també estan en permanent coordinació amb els serveis socials, sanitaris, escolars i d'atenció a la infància del territori.

ARXIVAT A:
Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut