Els 3 consellers signen la Declaració de Palma
Els governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià signen la Declaració de Palma
Palma de Mallorca

València, Balears i Catalunya acorden enfortir la llengua i la cultura que els uneix

La Declaració de Palma es compromet a consolidar els llaços històrics i culturals

RedaccióActualitzat

Els governs de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià es comprometen amb la Declaració de Palma a enfortir els llaços històrics i culturals que comparteixen les tres comunitats autònomes en els àmbits de la llengua i la cultura. La trobada ha tingut lloc al Museu de Mallorca amb la consellera balear de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateo, el conseller català de Cultura, Santi Vila, i el conseller valencià d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i els seus respectius equips.

La balear Ruth Mateo ha destacat el moment favorable en què es troben les tres administracions:

"Hem d'aprofitar els vents favorables que ens ha brindat aquesta etapa política per crear sinergies que ens permetin reforçar els projectes comuns, tant a dins com a fora dels nostres territoris, perquè junts tenim més oportunitats d'obrir-se al món".


Per la seva banda, Vila ha posat en valor la necessitat de treballar en el que ens uneix:

"Intensificar els vincles entre els tres territoris perquè és impossible entendre la nostra cultura sense les aportacions dels creadors balears o valencians".

També ha indicat que la Declaració de Palma és una "oportunitat per definir com ens interrelacionem culturalment" i ha apostat per seguir potenciant l'Institut Ramon Llull com a "eina per internacionalitzar els nostres autors i creadors més enllà dels nostres territoris".

El valencià Marzà ha explicat que aquest acord "és un pas més per potenciar les indústries culturals i creatives de cada territori, la primera pedra per construir ponts i no murs a un veritable i eficaç corredor mediterrani cultural":

"Estic segur que aquesta acció repercutirà en positiu als nostres sectors culturals tant pel que fa a l'ampliació de circuits de programació com al rendiment econòmic de les propostes creatives".

Els eixos principals de la Declaració de Palma

  1. Reforçar el mercat interior cultural entre els tres territoris, impulsant circuits d'arts escèniques, visuals, música, literatura, audiovisual i cultura popular o tradicional.
  2. Promocionar la creació literària i la indústria editorial: es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d'intercanvi d'autors.
  3. En l'àmbit de la llengua, "estableix arribar a un sistema d'acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública".
  4. Consolidar l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització.

Ciutadans creu que és una "agressió" a València

Fernando Giner, portaveu valencià de Ciutadans, ha apuntat aquest dilluns que la Declaració de Palma és "una agressió a l'autonomia i singularitat" valenciana:

"Clarament té l'objectiu de reforçar la idea dels Països Catalans i imposar la unitat de la llengua."

Sobre el conveni signat fa uns dies entre la Generalitat Valenciana i l'Institut Ramon Llull, Giner ha exigit que el govern autonòmic "no gasti ni un euro dels valencians per consolidar el projecte d'aquest institut les seus del qual és troben enclavades a les anomenades 'ambaixades' de la Generalitat de Catalunya a l'estranger":

"Cs no permetrà que amb els diners dels valencians és paguin les campanyes de màrqueting i promoció sobiranistes de Puigdemont en l'exterior d'Espanya."

Anar al contingut