Les cues per pujar als autobusos s'han repetit aquest divendres a Barcelona (Clara Pàmies/CCMA)
Barcelona

Vaga parcial de bus el primer dia de la Mercè amb serveis mínims del 20%

Els treballadors d'autobusos de TMB mantindran les aturades previstes fins al 30 de setembre i en convocaran de noves a l'octubre

RedaccióActualitzat

La segona jornada de vaga dels treballadors d'autobusos de Barcelona, aquest divendres, comportarà aturades en tres franges horàries: de 2.00 a 4.00, de 10.00 a 12.00 i de 21.00 a 23.00. En aquests períodes, s'han ordenat uns serveis mínims del 20%.

Durant la resta del dia, la circulació serà l'habitual.

La mobilització per reclamar millores salarials coincideix amb el primer dia de les festes de la Mercè i arriba l'endemà d'una vaga de 24 hores en què s'han registrat aglomeracions als busos i cues llargues a les parades de diferents línies.

Fonts sindicals han considerat un "èxit" el seguiment de la convocatòria, que han xifrat en prop del 95%.

Des de TMB han confirmat que els serveis mínims previstos, que consideren insuficients, s'han complert "amb normalitat i sense incidències".

Un autobús de la línia H6, aquest divendres (Clara Pàmies/CCMA)

La vaga continua i es converteix en indefinida

Els treballadors han decidit en assemblea aquest dijous mantenir les aturades previstes fins al 30 de setembre (sempre en les mateixes franges horàries) i han aprovat convocar més vagues parcials a l'octubre.

Per als dies 24, 25 i 26, els de celebració de les festes de la Mercè, els serveis mínims seran del 33%, mentre que per als dies 23, 27, 28, 29 i 30 de setembre, s'han fixat en el 20% del servei.

Les futures aturades encara no s'ha anunciat quan seran, però sí que es preveu que siguin de dues hores i en diferents franges d'hora punta, de dilluns a divendres.

Conflicte per la pujada dels salaris

Els treballadors fan vaga per reclamar increments de sou que compensin la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació, que està disparada.

"La gent està per la vaga, per no perdre poder adquisitiu", ha afirmat el delegat de la CGT a TMB i conductor d'autobusos Juan Ramiro.

Per la seva part, el director de la Xarxa de Bus de TMB, Jacobo Kalitovics, ha manifestat que tenen "voluntat d'acostament" per evitar les vagues, però ha reiterat que el màxim que poden oferir és una pujada del 2%.  

"Com a empresa pública, TMB accepta que els increments siguin els màxims permesos, del 2%, que són els que se'ns permeten a través de la llei. En cas que el govern central modifiqués aquests increments, estaríem en disposició d'adaptar-nos a aquests nous increments", ha afegit Kalitovics.

Fonts de TMB han reiterat que la direcció "ha arribat a tots els límits legals que podia oferir", i diuen que han plantejat un bo anual de productivitat "que representa un increment addicional de l'1,5%", els abonaments de desplaçament als conductors que comencin fora de cotxeres o garantir la jubilació parcial amb una millora de dies i condicions.

ARXIVAT A:
Transport públicDrets laborals
Anar al contingut