Dues participants en la manifestació del 8M l'any passat (Reuters)

Vaga feminista del 8M: qui convoca, per què i les mobilitzacions previstes

Sota el lema "Ens aturem per canviar-ho tot!", els col·lectius feministes convoquen centenars d'accions, mobilitzacions i manifestacions

Actualitzat

El col·lectius feministes de tot el món preparen per aquest divendres 8 de març, Dia Internacional de la Dona, una nova jornada de lluita per a la defensa dels drets socials i laborals, de la igualtat en tots els àmbits i contra la discriminació i la violència masclista que pateixen les dones.

Després de la gran mobilització de l'any passat, aquest any, un nou element marca la convocatòria: l'ascens dels postulats de Vox, que representen una amenaça per als drets socials i polítics aconseguits i un retrocés en aquesta matèria.

Aquest 2019 els col·lectius feministes volen repetir, sinó superar, l'acció de l'any anterior.

 


"Ens aturem per canviar-ho tot!"

Amb el lema "Juntes som més fortes! Cap pas enrere! Ens aturem per canviar-ho tot!"

A Catalunya, la Plataforma Vaga Feminista coordina més de 100 punts de convocatòria arreu de Catalunya, també als barris. A més de la manifestació es faran actes previs i posteriors al dia 8 de març.

 

 

Centenars d'organitzacions de dones a tot l'estat, a través de la Comissió 8 de Març -que aglutina el moviment feminista-, han convocat nombroses accions i manifestacions, així com una vaga general en tots els àmbits.

Els sindicats són els que han registrat la convocatòria de vaga en l'àmbit laboral i, tot i que la convocatòria no és unitària, sí que s'hi han sumat la majoria de sindicats. Tant CCOO com la UGT han mostrat el seu suport total amb la vaga feminista del 8M i han fet una crida a una "massiva mobilització" que "ompli els carrers de dignitat", més encara davant una "extrema dreta" que "no pot tenir espai en una democràcia com la nostra".

CCOO ha convocat vaga general amb aturades de dues hores per torn, ampliable a 24 hores segons el sector, com ara Ensenyament.

UGT també ha fet una crida a fer aturades de "com a mínim 2 hores". USO ha convocat aturades de 2 hores per torn. I el sindicat de funcionaris públics, CSIF, també s'ha adherit a la vaga amb aturades d'una hora.

Els sindicats CGT, CNT, la Intersindical Alternativa de Catalunya, IAC, i a la Intersindicat-CSC convoquen a fer una vaga general de 24 hores.

 

Capçalera de la manifestació del 8M l'any passat a Barcelona

 

Vaga en 4 àmbits

Les entitats feministes plantegen la convocatòria de vaga en 4 eixos principals: una vaga laboral, de cures i de treball no remunerat, de consum i en l'àmbit educatiu i associatiu.

Juntament amb els sindicats, les organitzadores volen demostrar que "sense les dones, el món s'atura" i consideren aquesta vaga transversal, perquè afecta tots els aspectes de la vida quotidiana, i intergeneracional, a les dones de totes les edats.

La vaga denuncia la bretxa salarial, la discriminació en el mercat de treball i, sobretot, de les dones migrades. També es vol fer especial atenció a les feines no remunerades en l'àmbit familiar i de cures, que recauen majoritàriament en les dones.

En aquest sentit i per evidenciar que "sense el treball femení, remunerat o no remunerat, res no funciona", es proposa a les dones que no portin els nens a l'escola, no facin cap feina de la llar i que es comparteixin les feines de cura.

 

Un davantal penjat com a símbol de la vaga de les dones que treballen a casa

 

La vaga també es planteja en termes de consum. Una iniciativa del corrent ecofeminista que destaca el paper de les dones en els models de consum i que recomana consumir només l'imprescindible durant aquesta jornada.

Pel que fa a la vaga en l'educació, es fa una crida a aturar l'activitat a les escoles, instituts i universitats per protestar contra el sistema capitalista i patriarcal que es reprodueix en aquest àmbit.

 

Accions i manifestacions

S'han convocat manifestacions arreu del territori; les principals, que s'esperen multitudinàries, a Madrid i Barcelona.

A Barcelona, la manifestació sortirà de la plaça Espanya, i una segona capçalera del bloc de dones lesbianes i trans, començarà uns metres abans, a Gran Via amb Entença. També a les 4 de la tarda els col·lectius de dones migrants es concentraran a Gran Via amb Rocafort.

La manifestació de Tarragona està convocada a les 6 de la tarda la plaça Imperial Tàrraco, a Girona, a la Plaça Independència, i a Lleida, dues convocatòries, la Marea Lila sortirà a les 6 de la tarda de la plaça Ricard Vinyes, i a les 7 la Coordinadora 8 de març ho farà des de la plaça del mateix nom.

Els estudiants també han convocat les seves manifestacions a les 12 del migdia. A Barcelona a la plaça Universitat, a Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco, a Girona, des de la plaça 1 d'octubre, i a Lleida des de la plaça Ricard Vinyes.

A Madrid, la manifestació sortirà a les 7 de la tarda des d'Atocha.

 

Centre de cures

Una de les novetats, per facilitar que les dones encarregades de la cura de fills i persones grans en l'àmbit domèstic puguin participar de la vaga i les mobilitzacions, són els centres de cures, punts que s'han organitzats, amb homes solidaris que es poden consultar a les webs.

 

 

A Catalunya a les capitals de comarca i nombroses poblacions es faran manifestacions, concentracions i diverses activitats durant tot el dia, que es poden consultar a les diverses webs com la vaga feminista, a Catalunya, i la coordinadora feminista, a l'estat.

 

Suport del govern

El govern de la Generalitat dona suport a la vaga feminista i participarà a la manifestació. La consellera de Presidència, Elsa Artadi, va dir aquest dimarts, després del consell de govern, que l'executiu no es pot adherir a l'aturada laboral, però s'anul·laran els actes institucionals i reunions per permetre que "totes les dones (del govern) es puguin adherir a la vaga i ho puguin fer amb total llibertat."

 

La consellera de presidència, Elsa Artadi

 

Per primer cop, la vaga es fa amb les Corts Generals dissoltes, però l'executiu espanyol ha anunciat que "reduirà l'activitat institucional" i només celebrarà la reunió del consell de ministres.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha dit que les ministres no han decidit si secundaran la vaga feminista, tot i que ha manifestat que donen suport a les reivindicacions.

Tres de les ministres del govern espanyol, Isabel Celaá, Magdalena Valerio i Reyes Maroto

 

Partits

Entre els principals partits a Catalunya PDeCat, ERC, PSC, CUP, i En Comú Podem han manifestat que donaran suport a la vaga i que participaran en les manifestacions i mobilitzacions el dia 8 de març.

A nivell de l'estat, Podem i el PSOE també donen suport a les reivindicacions. Els socialistes, però, només se sumen a les aturades parcials de 2 hores per torn proposades per CC.OO. i UGT. Les dones de Podem iEsquerra Unida secundaran la vaga amb el suport dels homes del partit.

Per la seva banda, ni PP, ni Ciutadans, ni Vox donen suport a la vaga. Mentre que Vox considera que no hi ha discriminació i, per tant, no participaran en "una pantomima subvencionada", segons la presidenta de Madrid, Rocío Monasterio, PP i Ciutadans es volen desmarcar del partit d'ultradreta.

Però tampoc volen quedar al marge de les reivindicacions del 8M. Per desvincular-les de l'esfera d'esquerres, el PP proposa impulsar un pacte d'estat pel respecte. Ciutadans combat les convocatòries de vaga i manifestació anticapitalistes amb el concepte de feminisme liberal que, en un manifest, proposa actuacions com ara regular la prostitució i els ventres de lloguer.

ARXIVAT A:
PSOEPPCsVoxPDeCATERCPSCUnides Podem8MFeminismeLGTBIQ+
Anar al contingut