Vaga unitària a l'ensenyament públic per tornar a la situació d'abans de les retallades
Capçalera de la manifestació de mestres i professors a Barcelona (ACN)

Poc seguiment de la quarta aturada de docents de l'ensenyament públic d'aquest curs

Centenars de mestres i professors de primària i secundària s'han manifestat per recuperar l'horari lectiu d'abans de la crisi i per tenir més recursos

Actualitzat

Mestres i professors han tornat al carrer per segona vegada en sis mesos. Centenars de docents de l'ensenyament públic no universitari recorren els carrers del centre de Barcelona i de les altres capitals catalanes dins la jornada de vaga convocada per a aquest dijous. Reclamen tornar a les condicions laborals anteriors a l'any 2010, entre elles, el restabliment de l'horari lectiu.

Les primeres dades oficials indiquen que un 10,77% del col·lectiu de docents ha seguit la vaga a Catalunya, segons els dades facilitades per Núria Cuenca, secretària general del Departament d'Educació. Gairebé 8.000 mestres i professors s'han aturat, amb dades del 87,06% dels centres. Els sindicats han xifrat en un 20% el seguiment.

La vaga de mestres i professors d'escola i instituts públics ha tingut una doble cara: centres amb només serveis mínims i centres a ple rendiment. Seguiment desigual, per tant, d'aquesta aturada unitària, convocada pels 6 sindicats, per demanar que es torni a la situació anterior a les retallades.

 

La imatge d'aules buides no ha estat la majoritària en aquesta jornada de vaga

 

Manifestacions a Barcelona, Girona i Tarragona

Els sindicats han convocat mobilitzacions a diferents ciutats catalanes. A Barcelona, un miler de manifestants han recorregut el centre de la ciutat fins a la plaça Sant Jaume, mentre que a Girona i a Tarragona les protestes han reunit un centenar de docents a cada una de les ciutats. A Lleida, la manifestació davant d'Educació es farà aquesta tarda.

Ramon Font, portaveu del sindicat USTEC, majoritari entre mestres i professors, ha explicat a l'inici de la manifestació que la protesta "és un missatge al govern català perquè es replantegi si el curs que ve ha de començar millor". Font ha reconegut que el seguiment de la vaga d'aquest dijous és "desigual", encara que ha afirmat que "tots entenen les reivindicacions i les defensen".

 

Instituts on han faltat més alumnes que professors i escoles a ple rendiment

S'ha donat el cas que en alguns centres de secundària han faltat més alumnes que professors. Per exemple, a l'Institut de Cornellà han secundat la vaga un 50% dels docents i molts alumnes no hi han anat. A primer d'ESO han fet una classe de dues, a 2n d'ESO hi havia 5 alumnes de 54 i a 3r d'ESO no hi ha anat cap alumne.

Pel que fa als centres de primària, a l'Escola Isidre Martí, d'Esplugues de Llobregat, han faltat 3 de 22 mestres. El centre funcionava, per tant, a ple rendiment. El mateix passava a l'Escola El Miracle, de Tarragona, on han treballat gairebé tots els mestres. Coincideixen a l'hora d'explicar els motius per no adherir-se a la vaga: reivindicacions bàsiques, males dates i diverses aturades encadenades.

Entre els docents, és unànime l'opinió que cal reduir ràtios, disminuir hores lectives, i consolidar mestres interins i fer noves contractacions. Però són "reivindicacions que no només les han de demanar els mestres, sinó la societat en general", ens ha dit la mestra Rosa Vergara de l'Escola El Miracle. A més, "són dates dolentes i hem encadenat moltes vagues", assegura.


Serveis mínims

Els serveis mínims decretats preveien un membre de l'equip directiu per centre, un docent per cada quatre aules d'infantil i primària, i un terç del personal a les llars d'infants. A les aules d'educació especial hi ha com a mínim un docent per cada tres aules.

Els mestres i professors reclamen tornar a la situació d'abans de les retallades, el 2010. Reivindiquen tornar a les 18 i 23 hores lectives a secundària i primària; també demanen que millorin les ràtios i augmenti la inversió. Ramon Font, portaveu d'USTEC:

"Nosaltres teníem el tema de l'horari lectiu com a irrenunciable, però hi havia altres propostes, com, per exemple, els terços a mitges, els majors de 55 anys, reduccions de ràtios... No hi ha hagut cap proposta, s'han mantingut igual que estem aquest curs i, per tant, un altre any perdut."

Pels sindicats, la situació de l'educació pública és "greu", i afirmen que respecte al 2010 hi ha 62.939 alumnes més per a només 329 docents més, i el pressupost del Departament està per sota del del 2010.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, considera que les reivindicacions són "justes i legítimes", però al·lega que, sense aprovar nous pressupostos, el govern no disposa de prou recursos --240 milions d'euros-- per respondre a aquestes reivindicacions.

"És evident que el govern s'ha de comprometre a revertir les retallades. Algunes ja les hem revertit i la resta les revertirem. El punt de conflicte que existeix és senzill: estem en pròrroga pressupostària i, en conseqüència, no tenim en el pressupost possibilitat de revertir les retallades que es demana en la convocatòria de vaga."

 

 


El conseller d'Educació, Josep Bargalló

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut