Eduardo Abenójar davant de l'Ajuntament de Salou, en l'inici de la vaga de fam (ACN / Roger Segura)
Eduardo Abenójar davant de l'Ajuntament de Salou, en l'inici de la vaga de fam (ACN / Roger Segura)
Salou

Vaga de fam d'un empresari de l'oci nocturn de Salou per exigir la reobertura

La patronal Fecasarm alerta que un 80% dels locals d'oci nocturn i un 50% dels establiments de restauració corren el risc de no reobrir

Actualitzat

Els empresaris de l'oci nocturn i de la restauració de Salou asseguren que ja no poden aguantar més el tancament dels locals. Eduardo Abenójar, president de l'associació que els agrupa, ha començat aquest dilluns una vaga de fam per reclamar a les administracions celeritat en la reobertura del sector.

El president de l'Associació de Restauració i Oci Nocturn de Salou (Arons) exigeix un calendari clar de reobertura del sector, fortament colpejat per la crisi derivada del coronavirus. Ha explicat que té la persiana abaixada des de fa 19 mesos perquè, en un municipi turístic com Salou, els locals d'oci nocturn estan tancats des de l'octubre del 2019. "Patim moltes penúries per arribar a finals de mes", ha lamentat.

Abenójar també es queixa que les ajudes no arriben i no permeten pagar les factures de mínims. L'empresari, pare de tres fills, demana la reobertura per poder "fer entrar algun euro a casa". Ha detallat que fa molts mesos va cobrar una ajuda, amb la qual no va arribar a pagar ni les despeses fixes del local, i ha apuntat que estan a l'espera de rebre més ajudes.

 



Abenójar destaca que és "factible" obrir els locals, però "no hi ha voluntat política". Creu que, en comptes d'utilitzar els locals legals "com a tallafocs", es potencien "les festes il·legals". Considera que les restriccions són "arbitràries, desproporcionades i ineficaces", perquè els contagis no s'han aturat i ara es produeixen en "activitats il·legals".

Abenójar farà la vaga de fam davant l'Ajuntament en l'horari d'obertura de les oficines municipals i, la resta del temps, a casa seva. "No sé quan l'acabaré, però faré vaga fins que no pugui més", ha dit, convençut que l'acció precipitarà alguna resposta de part de les administracions.

 

Abenójar i altres membres del sector, aquest dilluns davant l'Ajuntament de Salou
Abenójar i altres membres del sector aquest dilluns davant l'Ajuntament de Salou (ACN / Roger Segura)

 

Fecasarm reclama una prova pilot

El secretari general de la patronal de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, ha dit que la protesta d'Abenójar vol mostrar que la situació que viu el sector és dramàtica:

"Escenifiquem aquesta imatge de desesperació amb una vaga de fam per denunciar que els estan matant de gana i per mostrar què pot passar si el sector no es reactiva de seguida."

Boadas ha xifrat en un 80% dels locals d'oci nocturn i un 50% dels establiments de restauració els negocis que corren el risc de no poder reobrir mai més. Segons Boadas, això suposa que hi ha uns 35.000 llocs de treball de l'oci nocturn i uns 200.000 de l'hostaleria que es poden perdre. També ha assenyalat que, entre un 15% i un 20%, ja han abaixat la persiana definitivament.

 

La Fecasarm ha avançat que aquesta setmana proposaran a la Generalitat que implementi una prova pilot per obrir els locals amb dret d'admissió a persones que hagin rebut les dues dosis de la vacuna o que s'hagin fet un test previ i hagin donat negatiu. Proposen l'obligatorietat de portar mascareta excepte en el moment estricte de beure o menjar, instal·lar aparells de desinfecció d'aire i superfícies i altres mesures de control. Tot plegat, gestionat amb un codi QR intransferible.

Amb aquesta prova pilot, es podrien detectar positius asimptomàtics i evitar la transmissió en reunions i trobades il·legals, "on no es contemplen mesures", tal com ha explicat Boadas en una entrevista a "La nit dels ignorants 3.0":

 

 

Boadas apunta que s'ha fet "pagar els plats trencats" de la pandèmia al sector i les administracions no l'han vist "com un aliat i part de la solució" a les festes clandestines.

La patronal de la restauració i l'oci nocturn reclama des de fa temps una reobertura del sector, tant de l'oci nocturn, ara totalment tancat, com de la restauració, que actualment ha de tancar el servei a taules a les cinc de la tarda. Es manté l'opció de servir menjar per emportar-se fins a les deu de la nit si el recull el client i fins a les onze de la nit si és a domicili. Per al sector de la restauració, els sopars suposen el 70% dels ingressos.

Fecasarm i Arons han convocat una manifestació estàtica aquest dijous per "poder treballar dignament" i defensar "la supervivència de centenars de famílies" que viuen de la restauració i l'oci nocturn a Salou.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vaga de fam
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut