La manifestació ha recorregut els carrers del centre de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino )

Vaga al sector públic pels interins: serveis mínims en transports, escoles i sanitat

És la segona vaga en menys d'un mes per reclamar més estabilitat laboral per als interins de la funció pública

Actualitzat

Els treballadors interins del sector públic han tornat a la vaga aquest dimarts, per segona vegada en un mes, per reclamar l'estabilitat dels llocs de treball. Convocats per la Taula Sindical, s'han manifestat pels carrers del centre de Barcelona i també hi ha hagut concentracions i marxes en altres poblacions com Girona, Lleida, Manresa, Tarragona i Sabadell.

A Barcelona, milers de persones s'han concentrat a la Plaça Urquinaona i han recorregut la Via Laietana fins a la plaça Sant Jaume, passant per davant de la seu de Foment del Treball i de l'UGT, que, com CCOO, no ha convocat la protesta.


A Tarragona, piquets informatius han anat a les 9 del matí a diversos instituts a penjar-hi cartells i informar de la vaga. A les 12 del migdia s'han manifestat unes 500 persones.

I a Girona, un centenar de persones s'han concentrat per manifestar el seu rebuig al decret que tramita el Congrés com a solució a la temporalitat laboral.

I a Lleida la manifestació ha anat fins a la subdelegació del govern.

Pel que fa el seguiment, durant el matí s'ha desenvolupant amb normalitat en el transport públic. Segons fonts de Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat, els serveis estan funcionant amb normalitat, sense incidències.

Alguns línies d'autobús han quedat alterades pel pas de la manifestació.


L'aturada, convocada per la Taula Sindical de Catalunya, on hi ha la CGT, Intersindical-CSC i COS, denuncia la "precarietat laboral" que pateixen els interins i reclamen una "solució real" que eviti el concurs de mèrits per als treballadors que fa més de cinc anys que ocupen una plaça, una decisió que consideren "un ERO encobert".

Calculen que hi ha un 30% de temporalitat en les plantilles de la funció pública, que en alguns sectors pot fins i tot sobrepassar el 60%, i critiquen que molts contractes temporals es troben en "frau de llei" en haver superat els tres anys, per la qual cosa consideren que haurien de ser indefinits.

Els sindicats denuncien que el decret del govern espanyol proposa regularitzar la temporalitat al sector públic a través d'uns concursos en què, segons diuen, no es tindran en compte els mèrits de les persones que han fet la feina en els últims anys, segons explica Àngels Torrents, portaveu de la Intersindical-CSC, majoritària entre els administratius de la Generalitat.  

"Tots els laborals temporals que porten anys concatenant contractes amb programes continuats de fa més de 10 i 12 anys, tota aquesta gent quedaria fora."

És la segona vaga del sector públic en poc més d'un mes, després de la que hi va haver el 28 d'octubre passat, que sobretot va tenir seguiment en l'ensenyament i l'administració.

Els sindicats convocants consideren excessius els serveis decretats per la Generalitat.  

 

Serveis mínims

Per a aquesta aturada, el Departament de Treball ha dictat que hi hagi un 100% de serveis mínims en les urgències d'hospitals i centres sanitaris.

Així mateix, ha decretat que es garanteixi el "normal funcionament" de la campanya de vacunació de covid-19.

Al transport públic els serveis mínims han de ser del 85%, un percentatge que afecta els treballadors de Renfe, TMB i Ferrocarrils de la Generalitat.

Els centres escolars també han de complir serveis mínims: dos docents per cada quatre classes a primària i a secundària, dos docents per cada sis grups.

Per a educació especial, llars d'infants, menjadors i activitat complementàries hi ha d'haver el 50% de les plantilles com a mínim.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut