Vaga d'interins perquè se'ls reconegui l'antiguitat amb seguiment, sobretot, a les escoles

L'han convocada els sindicats CGT, CNT i lAC per defensar l'estabilització dels interins i contra la temporalitat en l'administració
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

Els treballadors del sector públic han anat a la vaga aquest dijous per demanar l'estabilització del personal interí i denunciar l'elevada temporalitat a l'administració. Reclamen que se'ls reconegui l'antiguitat i l'accés a una plaça fixa.

Els sindicats CGT, CNT i lAC (majoritari a la Generalitat i a l'ensenyament) han convocat l'aturada, de vint-i-quatre hores, que no té el suport de la UGT ni de CCOO.


Seguiment desigual de la vaga

El seguiment de la vaga ha sigut desigual en els diferents sectors i, malgrat que estaven cridats a la vaga tots els treballadors públics, s'ha notat, sobretot, entre els mateixos interins.

La Generalitat ha dit que hi ha hagut un seguiment de poc més del 7%, xifra que han doblat els sindicats: el 18%, segons la IAC.

Per sectors, segons les dades facilitades per la Generalitat, la participació ha sigut més alta al Departament d'Acció Exterior (17,45%) i a l'Educació (12,59%). En nombres absoluts, el col·lectiu que més s'ha mobilitzat és dels professors, amb 12.185 vaguistes.

La IAC, que és majoritari a la Generalitat, xifra en un 20% la participació a educació i en un 10% a l'administració. Des dels sindicats convocants s'ha valorat que el seguiment "no és homogeni, però en cap cas és anecdòtic".

Quan ha comunicat aquestes dades sobre el seguiment de la vaga, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha remarcat que els serveis mínims previstos s'han complert amb normalitat.


"La millor avaluació, els anys de professió"

Des de dos quarts d'onze una manifestació ha recorregut el centre de Barcelona des de davant de la Diputació, amb l'objectiu d'arribar a la plaça d'Urquinaona cap al migdia. Amb lemes com "Ja n'hi ha prou de frau de llei", "Ni una al carrer. Els que som ens hi quedem" o "La millor avaluació, els anys de professió".

La manifestació ha aplegat 10.000 persones segons la Guàrdia Urbana. Els organitzadors han elevat la xifra fins als 25.000 manifestants.

A Barcelona, la manifestació per regular els interins del sector públic ha començat davant de la Diputació (Europa Press)

En declaracions al programa "Planta baixa" de TV3, Assumpta Barbens, del sindicat IAC, ha denunciat que el decret del govern espanyol fruit de l'acord amb CCOO, la UGT i el CSIF "pot representar un ERO encobert per a la majoria d'administracions públiques".

Des de la CGT, Íngrid Chavarria ha assegurat que l"'icetazo" -en referència a Miquel Iceta, aleshores ministre del ram- farà que "persones que han estat treballant 15 o 20 anys puguin perdre la seva feina de cop i volta".

Els interins denuncien que el decret de regulació deixarà molta gent sense feina (TV3)

La convocatòria de la vaga no s'ha notat, aquest matí, en el transport públic, que ha funcionat amb normalitat.


A Tarragona, mig miler de persones

A les comarques de Tarragona els interins també han sortit al carrer. Mig miler de persones han clamat contra el decret de regulació pactat en temps del ministre Iceta.

Manifestació als carrers de Tarragona (Catalunya Ràdio)


Contra la temporalitat

Els sindicats denuncien que hi ha taxes de temporalitat d'un 30% i, en alguns casos, de més del 50%, a les plantilles i alerten que "molts d'aquests contractes es troben en situació de frau de llei en haver superat els tres anys, per la qual cosa haurien de ser indefinits".

De moment, però, el govern ha convocat oposicions extraordinàries que els treballadors no veuen clares, perquè alguns dels que porten temps en una feina estructural en podrien quedar fora.

La reivindicació principal, segons explica la portaveu de la IAC, Assumpta Barbens, és garantir una plaça fixa als interins amb més de 3 anys d'antiguitat sense noves oposicions.

"Si reconeixem que han entrat sota els principis constitucionals, els que han demostrat en el dia a dia la seva vàlua i han passat en el dia a dia sobradament unes oposicions, no cal fer un altre procés selectiu."


La vaga ha afectat tots els sectors de l'administració pública: sanitat, residències, educació, transports i oficines de la Generalitat. El Departament d'Empresa i Treball havia fixat aquests serveis mínims per sectors:

Transport
Rodalies, Regionals, Ferrocarrils de la Generalitat, metro, bus i tram han d'oferir un 85% del servei durant tot el dia.

A Rodalies i els altres transports públics s'han dictat serveis mínims del 85% (ACN / Tàrsila Galdon)

Educació
Als centres educatius públics, el govern ha dictat serveis mínims de 2 docents per cada 4 classes a infantil i primària i d'1 per cada 3 a l'ESO, a més d'una persona de l'equip directiu.

El sindicat USTEC-STEs (IAC), majoritari al sector, els ha considerat "abusius".


A les llars d'infants hi ha d'haver el 50% de la plantilla, igual que en l'horari de menjador i activitats complementàries, i també a l'educació especial.

Durant la vaga, i per al compliment dels serveis mínims, l'Agència de Salut Pública ha autoritzat que es puguin barrejar grups de convivència estables, preferentment en activitats a l'aire lliure. Els alumnes han de portar mascareta, fins i tot els que habitualment no en porten dins del seu grup, com els menors de 6 anys.

Sanitat
Es garanteix el funcionament normal del servei d'urgències i unitats especials com UCI, UVI, coronàries, hemodiàlisi, neonatologia, parts, radioteràpia i quimioteràpia "en situacions urgents i de necessitat vital" i els que siguin d'urgència vital.

També l'activitat quirúrgica inajornable i el circuit d'assistència a la Covid-19, així com l'activitat de neteja, en què ha de treballar la totalitat de la plantilla.

També se segueix amb normalitat la campanya de vacunació de la Covid-19.

Als centres d'assistència extrahospitalària, es garanteix l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre. La plantilla mínima als ambulatoris i centres de salut serà del 25%.

La resta de serveis funcionen com un dia festiu, excepte quan el personal que tinguin sigui igual al d'un dia laboral, àmbit en què s'han fixat serveis mínims del 50%.

Als CAP la plantilla mínima serà del 25% (Pexels)

Residències i centres de dia
A les residències de gent gran i de persones amb discapacitat, el servei és l'habitual d'un dia festiu.

Als centres de dia, la restauració funciona, com ho fa un dia feiner, i la resta de serveis, al 50%.

La teleassistència i els serveis de comunitats infantils i juvenils funcionen com un dia normal, mentre que en l'ajuda a domicili es presten els serveis urgents, necessaris i inajornables.

Serveis funeraris
Han d'oferir el 85% del servei.

Justícia
Els jutjats que estiguin de guàrdia hauran de tenir el 100% dels efectius, mentre que el personal de centres penitenciaris ha de tenir els recursos d'un dia festiu.

El que s'encarrega de rehabilitació ho ha de fer amb un 50% de la plantilla, i el d'oficines, amb un 65%.

Al TSJC i a les audiències provincials, s'ha de garantir un mínim d'un funcionari a cada sala, secció o servei de registre.

Als jutjats de primera instància i instrucció hi ha d'haver un funcionari per cada dos jutjats civils i un per cada sala penal.

El conjunt de serveis mínims al sector públic es pot consultar en aquesta pàgina.

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut