Barcelona

Segon dia de vaga als museus i centres culturals públics de Barcelona

Estan afectats centres com la Fundació Tàpies, la Fundació Miró, la Virreina o el monestir de Pedralbes

RedaccióActualitzat

Segon dia de vaga en museus i centres culturals públics de Barcelona com la Fundació Tàpies, la Fundació Miró, la Virreina o el monestir de Pedralbes. Aquest dimecres, el seguiment va ser ser majoritari.

La protesta la convoquen els treballadors de Serveis Educatius Ciut'art, una empresa adjudicatària de l'atenció al públic de diversos centres culturals, i el sindicat SUT. Els treballadors subcontractats protesten per la precarietat laboral i demanen millores i la fi de les subcontractacions.

Els treballadors s'han reunit en assemblea i asseguren que no hi ha diàleg ni amb el MACBA ni amb l'iCUB i que mantindran les protestes. L'Institut de Cultura de Barcelona assegura que escolta les demandes dels treballadors i admet que cal superar la situació de precarietat, però adverteix que les converses seran llargues.

El Departament de Cultura espera una ràpida solució del conflicte laboral perquè assegura pot afectar el turisme cultural.

Al MACBA, la vaga ja fa més d'una setmana que dura. Aquest dimecres, però, ha obert les portes, encara que de manera intermitent. En aquest museu, els treballadors subcontractats són monitors i personal de recepció, però no la resta dels treballadors.

Josep M. Carreté, gerent del MACBA, diu que no entén que la vaga arribi precisament quan hi ha en marxa un procés de licitació que exigeix a les empreses que s'hi presenten millors condicions per als treballadors subcontractats.

"Són treballadors d'una empresa concessionària del museu i, nosaltres, la relació la tenim a través d'aquesta empresa. Les persones que hi ha a la porta són sis, i al museu som més de 80."

Les noves normes de contractació les impulsa l'Ajuntament, d'acord amb empresaris i sindicats majoritaris, per evitar la precarietat al sector de serveis culturals de Barcelona. Ho explica Valentí Oviedo, gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona, ICUB.

"L'aplicació del conveni del lleure sociocultural suposa una millora salarial dels treballadors al voltant del 20 i el 25% i la subrogació d'aquest personal en els termes que proposa el conveni del lleure."

La vaga dels treballadors de Ciut Art s'ha estès a altres museus de la ciutat. La Fundació Joan Miró i la Fundació Tàpies estan tancades al públic. El monestir de Pedralbes i el Museu del Disseny de Barcelona també estan afectats parcialment i La Virreina Centre de la Imatge no ha obert al públic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut