Vaga sense precedents a la petroquímica de Tarragona arran de l'explosió a IQOXE

Els sindicats diuen que l'aturada de 24 hores és un èxit i avisen que en faran més si no s'actualitzen aviat els protocols de seguretat

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts hi ha una vaga de 24 hores al polígon petroquímic de Tarragona. Una convocatòria unitària dels sindicats que afecta més d'11.000 treballadors, 36 dies després de l'explosió a la factoria IQOXE, a la Canonja, que va provocar tres víctimes mortals. L'aturada s'ha fet per reclamar més seguretat. Aquest matí, els accessos a la petroquímica s'han tallat. Els piquets informatius s'han concentrat als accessos nord i sud.

Comissions Obreres i UGT lideraven l'aturada del sector, que, a més de seguretat, també demana a les administracions una millor informació en cas d'emergència. La vaga ha començat a primera hora d'aquest matí. Els sindicats volen posar fre a la precarietat laboral i a la subcontractació, que fan responsables, en part, dels últims accidents.

 

Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors Peu
Seguretat i transparència, dues de les reclamacions dels treballadors

 

Els dos sindicats han considerat que l'aturada és un èxit i adverteixen que en faran més si no s'actualitzen amb urgència els protocols de seguretat.

Aquesta era l'opinió de Javier Pacheco, secretari general de Comissions Obreres a Catalunya:

"Si no aconseguim convèncer empreses, patronals i administracions perquè hi hagi solucions en el tema de la seguretat seguirem plantejant més vagues per acabar aconseguint aquestes solucions."

 

 

 

Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha dit que és una vaga exemplar.

"L'èxit de la vaga és total. Aquest matí hem buidat les empreses i aquesta tarda esperem omplir els carrers de Tarragona. Segurament ni els piquets informatius haurien fet falta. No hi ha hagut cap incident. Això vol dir que els treballadors i treballadores del sector petroquímic de Tarragona estan conscienciats."

 

1.600 persones es manifesten pel centre de Tarragona

A la tarda, centenars de persones s'han manifestat pel centre de Tarragona per reclamar més seguretat al sector petroquímic.

Al voltant de 1.600 persones, segons la Guàrdia Urbana, han sortit de la plaça Imperial Tarraco i han arribat fins a la delegació del govern a Tarragona. L'organització eleva la xifra de manifestants per sobre dels 3.000.

 

 

Els manifestants han començat la protesta amb el crit d'"On és la seguretat?", que han anat repetint al llarg del recorregut de la marxa. A la capçalera, una pancarta reclamava "Volem seguretat, informació i coordinació".

A la manifestació han coincidit moviments socials, sindicals i veïnals. El president de la Federació d'Associació de Veïns de Tarragona (FAVT), Alfonso López, ha insistit a demanar més seguretat:

"No volem tenir més por i avui Tarragona ha dit prou."

Diversos ajuntaments de la zona també s'han adherit a la protesta, que ha servit per tancar la jornada de vaga general a la petroquímica.

 

Capçalera de la manifestació al centre de Tarragona per reclamar més seguretat a la petroquímica
Capçalera de la manifestació al centre de Tarragona per reclamar més seguretat a la petroquímica (ACN / Roger Segura)

 

La Generalitat vol replantejar els protocols

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha dit a "Els matins" de TV3 que s'està treballant amb Europa per replantejar els protocols de seguretat.

Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
La consellera Àngels Chacón, aquest dimarts, a "Els matins" de TV3

 

El seu departament treballa en un informe i un dictamen per determinar les causes de l'accident i poder avaluar si es donen les mesures necessàries per poder reiniciar l'activitat industrial, tot i que el secret del sumari els impedeix, de moment, accedir a tota la informació.

"Sabem de la dependència que hi ha entre les diferents empreses perquè els productes químics d'una són matèries primeres per a les altres. Sabem de la urgència que hi ha perquè hi ha plantes que poden interrompre la seva activitat. Però per damunt de tot, que quedi clar per a tothom, hi ha la seguretat. I per tant, perquè torni a començar a tenir activitat, cal aquest informe i aquest dictamen de seguretat que intentarem enllestir al més aviat possible. Però la nostra prioritat és la seguretat."


Des de la patronal AEQT, el president, Rubén Folgado, critica la vaga i aposta pel diàleg.

"No representen la realitat del nostre sector. Ni hi ha falta de compromís amb la seguretat ni hi ha precarietat laboral."

 

Tres morts a l'explosió del 14 de gener 

L'explosió del tanc amb 20 tones d'òxid d'etilè va passar poc abans de les 7 del vespre del 14 de gener. Un treballador va morir a la mateixa planta, un segon operari va perdre la vida a l'hospital i la tercera víctima va ser un veí de Torreforta que va rebre un impacte a causa de la tapa d'un reactor que va sortir volant.

 

Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
Així va quedar la planta d'IQOXE després de l'explosió

 

L'accident va ser a la petroquímica tarragonina i les sirenes no van sonar. Segons Protecció Civil, perquè l'empresa no va seguir el protocol previst. En les primeres revisions, els bombers van considerar que no hi havia riscos greus a l'exterior del recinte químic, però, tot i això, es van confinar les poblacions de la Canonja i Vila-seca hores després de l'accident.


Els pisos afectats, un mes després

Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
El projectil va entrar per aquesta finestra
Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
La tapa del reactor va impactar en aquesta finestra després de volar dos quilòmetres i mig


Els pisos afectats per l'accident petroquímic a Tarragona continuen destrossats al cap d'un mes. La tapa del reactor d'IQOXE va sortir disparada des de la Canonja fins al barri de Torreforta, i es va encastar en un edifici. El projectil va entrar pel tercer pis, va fer caure el sostre del segon, on va morir el veí, i va provocar greus destrosses al primer. Els veïns, encara desallotjats, se senten desemparats.

 

Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
El pis per on va entrar el projectil
Vaga a la petroquímica de Tarragona per exigir més seguretat per als treballadors
Estat actual del pis afectat

 

Així està encara el pis de Torreforta per on va entrar la tapa del reactor d'IQOXE, projectada a més de dos quilòmetres i mig de distància per l'explosió. No ho havíem pogut veure fins ara. Un mes després, el pis està totalment destrossat, i els veïns, desallotjats.

 

 

ARXIVAT A:
SalutSeguretat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut