Vacunes i adolescents: què passa quan pares, mares i fills no es posen d'acord

Hi ha pocs casos que hagin arribat al jutjat, però el jutge sempre ha de decidir pensant en el que és millor per al menor

RedaccióActualitzat

Des que es va obrir la franja d'edat de vacunació per als adolescents d'entre 12 i 15 anys, als jutjats de família ja han arribat alguns casos en què els pares o tutors no es posen d'acord si cal vacunar o no la canalla. 

La vacunació contra la Covid-19 dels adolescents d'entre 12 i 15 anys, com la resta de tractaments mèdics, depèn dels seus progenitors. Són ells que han de decidir si el seu fill o filla rebrà aquesta vacuna. Als jutjats de família ja han arribat alguns casos, en què un dels progenitors vol, però l'altre, no. 

"En aquest procediment, el jutge escolta arguments d'un i de l'altre. Pensant en la criatura, atorga la potestat a l'un o l'altre", explica l'advocat de família Jaume Codina.

Sovint el jutge o jutgessa dona la raó al que aposta per la vacunació perquè la Convenció dels Drets del Nen les contempla com un dret de la infància. 

Però, què passa quan el menor es vol vacunar i els seus tutors legals no el deixen? El procediment és més complex, perquè el menor haurà de recórrer als serveis socials del seu ajuntament o a una altra persona adulta, com un pediatre o un mestre, perquè l'ajudi "i que aquest pugui demanar que hi intervingui el jutge o jutgessa per permetre la vacunació", diu Codina. "També a iniciativa del menor, la llei l'hi permet: 'Jo em vull vacunar, i els meus pares no em volen vacunar'. S'obre procediment i tramitació. Es podria arribar a produir d'aquesta manera".

Aquests casos, però, a Catalunya són molt minoritaris. I per això, tampoc no es planteja, per ara, fer obligatòries les vacunes.

Àngel Puyol, professor d'Ètica i Filosofia Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, ho argumenta així: "Si és un grup petit, no passa res. No cal obligar tothom, si el benefici social no serà gaire. Si moltes famílies decidissin no vacunar els seus fills, si que s'haurien de prendre mesures proporcionals que impliquessin certa obligatorietat".

Els menors d'edat de 16 i 17 anys poden decidir ells i no necessiten cap tipus d'autorització.

El Departament de Salut ha fet una crida a vacunar els adolescents d'entre 12 i 15 anys, una campanya que va  arrencar a principis d'agost.

L'objectiu és que molts joves puguin arribar a l'inici de curs amb les dues dosis posades i així crear entorns més segurs, tant per als centres educatius com per a les famílies.

Els alumnes de secundària amb la pauta completa de vacunació no hauran de fer quarantena en cas de ser contactes estrets d'un postitiu a la classe.

ARXIVAT A:
VacunesMenorsSalutCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut