Una infermera administra una dosi de vacuna contra la covid-19 a Tortosa
Una infermera administra la vacuna contra la covid a una dona (ACN)

Vacunar de la covid després de l'ovulació podria evitar alteracions de la regla

L'estudi es va fer arran de comentaris a xarxes socials on diverses dones explicaven alteracions en el cicle menstrual després de vacunar-se

RedaccióActualitzat

La vacunació contra la covid després de l'ovulació podria evitar possibles alteracions al cicle menstrual. Així no es produirien els efectes constatats en molts casos en què la vacuna contra el SARS-CoV-2 generava alteracions en la durada o en el patró de sagnat del cicle menstrual.

L'estudi l'ha liderat l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i l'han desenvolupat conjuntament investigadors d'aquest centre, de la Universitat de Ginebra, de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau i de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). S'ha publicat a l'American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Tot va néixer arran de comentaris d'usuàries a xarxes socials on destacaven alteracions en el cicle menstrual després de vacunar-se contra la covid. Davant la manca de dades, App Lunar, una aplicació de mòbil per a la monitorització del cicle menstrual, va incorporar una nova funcionalitat per registrar, de manera voluntària, la dosi, la marca i el país on s'havia rebut la vacuna.

L'estudi va partir de dades de 28.876 usuàries d'App Lunar que en conjunt oferien dades anonimitzades de 162.529 cicles menstruals. Gairebé la meitat de les participants tenien entre 25 i 34 anys i més d'una quarta part estaven entre els 35 i els 44 anys, però n'hi havia de més joves i de més grans.

Per fer l'anàlisi es van filtrar els resultats i només es van tenir en compte els d'usuàries que havien donat informació sobre el seu estatus vacunal i d'almenys cinc cicles consecutius. Això va reduir el nombre a 371 usuàries i un total de 1.855 cicles registrats entre el setembre del 2020 i el febrer del 2022.

Les variables que indicaven les usuàries eren la durada del cicle, la durada del període de la menstruació i les variacions en el sagnat i en la intensitat del dolor. Finalment, es va fer un cribratge dels resultats segons la fase del cicle en què s'havien vacunat les usuàries.


L'aportació de les xarxes socials

Els resultats mostraven que les persones que s'havien vacunat durant la fase fol·licular, és a dir, abans de l'ovulació, presentaven un increment mitjà de la durada del cicle d'un dia. En canvi, les persones que s'havien vacunat durant la fase lútia, després de l'ovulació, no en presentaven cap increment.

Entre les usuàries vacunades a la fase fol·licular, l'11% va experimentar un increment de la durada del cicle menstrual de més de 8 dies, un valor clínicament significatiu.

Davant d'aquestes dades, l'estudi destaca la importància de la fase del cicle menstrual en el moment de la vacunació per minimitzar les alteracions del cicle esmentat, i conclou que la vacunació durant la fase lútia evitaria el potencial augment de la durada del cicle menstrual.

Borja Velasco, coordinador del projecte i investigador a l'IIIA-CSIC i a AQuAS, destaca l'aportació del testimoni de moltes ciutadanes a través de les xarxes socials:

"És un tema important i nou, sobre el qual encara hi ha poca evidència. Sense la crida d'atenció de tantes persones que menstruen i que van notificar aquests canvis, no es farien estudis com aquest."

Velasco afegeix que li agradaria la replicació de l'anàlisi amb més dades i amb altres metodologies per confirmar les troballes.

 

ARXIVAT A:
SalutVacunesCovid-19
Anar al contingut