L'avió va acabar amb el morro destrossat a causa de la violenta pedregada (Reuters/Cesar Olmedo)

"Va ser terrorífic": una tempesta fa destrosses en un avió que anava de Xile al Paraguai

L'avió va aterrar d'emergència sense un motor, sense morro, amb el vidre del parabrisa trencat i amb desperfectes al fuselatge a causa d'una pedregada

Judith Casaprima Sagués

Ensurt a bord d'un vol entre Santiago de Xile i Asunción, al Paraguai, a causa d'una violenta tempesta que va causar destrosses a l'avió. A bord del vol LA1325 de la companyia Latamhi hi anaven 48 passatgers.

Tot i que ningú va resultar ferit, l'aparell va perdre un motor i el morro a causa de la pedregada, que també va fer esquerdes al vidre de la cabina, a més d'altres desperfectes al fuselatge. Les autoritats aeronàutiques del Paraguai i de Xile han obert una investigació del cas.

Les turbulències que sacsejaven la nau, els cops que se sentien i els llamps que llambregaven la cabina dels passatgers van fer del viatge una experiència difícil d'oblidar que alguns van enregistrar.

 

Finalment, l'avió va fer un aterratge d'emergència a l'aeroport Silvio Pettrossi d'Asunción, al Paraguai. 
 

Com va quedar l'avió

Un cop a terra, els passatgers van poder veure les destrosses que la pedregada havia causat al fuselatge i sobretot al morro, al parabrisa de la cabina i el motor de l'avió, que, literalment, havia desaparegut.

 

En un comunicat de premsa, la companyia Latam destaca que les condicions meteorològiques van causar "danys extrems a l'aeronau" i que l'aerolínia considera que, "en relació amb la seguretat del vol, els fets es consideren greus".
 

De Santiago de Xile a Asunción, desviat a Foz i de nou a Asunción

El document detalla que el vol LA1325, que feia la ruta de Santiago de Xile a Asunción, al Paraguai, aquest dimecres es va enlairar a les 5 de la tarda, hora local xilena." A les 18.43, a causa de les males condicions meteorològiques sobre l'aeroport d'Asunción", el vol va ser desviat cap a l'aeroport internacional de Foz do Iguaçu, al Brasil. Els passatgers van esperar un parell d'hores a l'avió que el temps millorés a Asunción. 

"L'aeronau va reprendre el vol cap a la capital paraguaiana i es va enfrontar, no obstant, a severes condicions meteorològiques en ruta, fet que va obligar a fer un aterratge d'emergència a Asunción, a les 23.09."

La Direcció Nacional d'Aeronàutica Civil del Paraguai (DINAC), amb la col·laboració de la Direcció General d'Aeronàutica Civil de Xile (DGAC) i la mateixa companyia, analitzarà les circumstàncies tant tècniques com humanes que han envoltat aquest vol, pel que fa a les decisions que es van prendre, tenint en compte els danys en l'aparell i les condicions atmosfèriques. 

Carlos Santacruz, de la Direcció de Meteorologia i Hidrologia d'Asunción, va dir a mitjans locals que dimecres a les 18.00 i a les 18.20 a la zona de l'aeroport d'Asunción es van registrar vents de 110 quilòmetres per hora.

Les destrosses en un avió a causa de condicions meteorològiques extremes no és un fet aïllat, tot i que no és gaire freqüent. Fa 5 anys una pedregada va trinxar el morro d'un avió a Turquia.

ARXIVAT A:
MobilitatCrisi climàticaMeteorologiaSeguretatXile
Anar al contingut