L'auxiliar d'infermeria Noelia Ruiz amb el cap de Neonatologia de Vall d'Hebron, Félix Castillo (Efe/Toni Albir)
L'auxiliar d'infermeria Noelia Ruiz amb el cap de Neonatologia de Vall d'Hebron, Félix Castillo (Efe/Toni Albir)

Va néixer prematura i 24 anys després treballa amb el metge que li va salvar la vida

L'auxiliar d'infermeria Noelia Ruiz ha conegut el cap de Neonatologia de la Vall d'Hebron, Félix Castillo

Redacció/EfeActualitzat

Noelia Ruiz va passar tres mesos en una incubadora a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Quan va néixer, als sis mesos d'embaràs, amb prou feines arribava als 800 grams de pes i cabia al palmell de la mà del seu pare.

D'això n'han passat 24 anys i ara, que treballa com a auxiliar d'infermeria al mateix edifici de l'hospital infantil, ha anat a trobar al metge que la va ajudar a viure, el cap de Neonatologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Félix Castillo, que ja llavors era al capdavant de l'equip que es va fer càrrec de la Noelia.

"La majoria de nens que naixien a les 24 setmanes morien", explica el doctor Castillo, que recorda com una "gran notícia" que la Noelia se'n sortís i li atribueix gran part del mèrit a ella, per "la seva fortalesa, les seves ganes de viure, la seva genètica i, possiblement, per ser dona".

Noelia Ruiz i Félix Castillo a l'exterior de l'hospital infantil on ella va néixer i treballa(Efe/Toni Albir)

El metge va rebre fa unes setmanes al despatx una jove auxiliar d'infermeria, en l'últim curs d'Infermeria, que havia entrat a treballar a l'hospital.

"Vaig trucar a la porta per autopresentar-me", explica la Noelia, que qualifica d'inoblidable la trobada.

El doctor, que fa 33 anys que treballa a Vall d'Hebron, reconeix que de seguida va pensar: "No només ha sobreviscut, sinó que a més no té seqüeles greus", cosa que el va sorprendre i satisfer perquè "era un cas que no s'oblida".

El més greu que ha patit han estat "bronquitis quan tenia cinc i sis anys", explica la Noelia, que diu que la seva mare "no entenia com sent tan petita podria arribar a sobreviure i temien que, si ho fes, tingués seqüeles molt greus".

Vocació a la incubadora

Per a ella, "sempre va ser una cosa important" haver nascut prematura i ho considera el motiu principal pel qual va decidir dedicar-se professionalment a la sanitat i formar-se com a auxiliar d'infermeria, ofici que ara desenvolupa a Vall d'Hebron mentre compagina els seus estudis d'Infermeria.

Treballa al Servei de Nefrologia Pediàtrica i al d'Oncohematologia. "M'agrada molt, soc feliç", diu i, quan acabi Infermeria, vol "fer un màster en Pediatria o en Neonatologia". Assegura que el contacte amb els pacients és el que més li agrada de la professió.

L'entrada de l'hospital infantil on treballen tots dos (Efe)

Canvis en Neonatologia

"En aquella època, fa 24 anys, no teníem els mateixos respiradors, incubadores, coneixements o eines que tenim ara, però amb el que disposàvem ho fèiem el millor que sabíem", rememora el neonatòleg.

L'estudiant d'Infermeria subratlla que, a diferència del que passa ara, els seus pares la van poder visitar "relativament poc" quan era a la incubadora.

Des que Ruiz va néixer, l'Obstetrícia, la Neonatologia i la Ginecologia ha evolucionat molt i ara "la implicació de la família és un factor clau", segons Castillo. "Recursos com el mètode cangur amb la mare o amb el pare pell a pell amb el nadó beneficien molt el nounat", afegeix.

Les xifres

"En un any hi ha aproximadament 3.000 naixements a Vall d'Hebron, dels quals entre 450 i 500 són prematurs, excepte el 2020, que el descens de la natalitat va fer que hi haguessin uns 340 casos", segons el cap del Servei de Neonatologia.

A Catalunya, la taxa de prematurs es troba al voltant del 7%, una mitjana similar a la que tenen tots els països desenvolupats, i el problema més greu el representen els prematurs extrems, que neixen al cap de sis mesos o menys de gestació.

A Europa, cada any neixen uns 25.000 nadons prematurs extrems. En sobreviuen entre el 35 i el 75%. I d'aquests, entre el 75 i el 95% tindran seqüeles greus.

El doctor conclou que la solució als naixements prematurs és desenvolupar alternatives per evitar o prevenir el part prematur, perquè "per molt que es copiï la placenta o l'úter a través d'un artificial, el nadó sempre estarà millor al cos de la mare".
ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut