Rodrigo treballa a la piscina de Casserres
Rodrigo treballa a la piscina de Casserres

Va fugir de les "maras" i ara viu al Berguedà: "He vist nens de 5 anys amb pistoles"

El Rodrigo fa un any que viu al Berguedà després de fugir de la delinqüència urbana del Salvador, però ho tindrà difícil per aconseguir l'asil

RedaccióActualitzat

El Rodrigo fa tot just un mes que treballa al bar de les piscines de Casserres, al Berguedà, i tot el poble ja sap com es diu. "El tio és un motivat i està aprenent molt ràpid. A més, és molt simpàtic, tothom el cuida molt", diu Eduard Subirana, responsable de les instal·lacions. I ell no ho nega, s'hi ha adaptat molt aviat:

"Sempre em diuen 'Rodrigo, dona'm això', 'Rodrigo, dona'm una mitjana"... llavors pràcticament ja em coneixen tots."

L'estiu passat, en Rodrigo va fugir del Salvador. Un país amenaçat per les anomenades "maras", les bandes juvenils. N'hi ha algunes que, fins i tot, integren nens ben petits.

Ell coneixia de la seva existència: de vegades es barallen entre elles, però també poden arribar a topar amb gent innocent. De fet, un dia el van amenaçar amb una ganiveta. A d'altres, l'amenaça és amb el canó d'una pistola. No li va passar res. Temps després, va rebre una trucada:

"Em van dir: 'Mira, sabem on vius i on treballes, ara cal que comencis a pagar-nos una quantitat de diners cada quinze dies'. Òbviament, vaig quedar en xoc... 'que jo... què?'"

"Jo he vist nens de cinc anys amb ganivet i pistola".

A partir d'aquell moment, en Rodrigo va començar a témer per la seva vida. Però no nomes temia per ell, també per les seves germanes, els seus pares o els familiars més propers. Així que ho va denunciar, malgrat que aquí no van acabar les pors.

"Sé de molts casos que han anat a posar una denúncia i han acabat morts."

Per això, el Rodrigo va decidir marxar. La seva situació no és nova.

Creixen les sol·licituds d'asil

L'any 2014 a tot Espanya només hi va haver 115 sol·licituds d'asil de Nicaragua, Hondures o El Salvador. La xifra, però, ha crescut moltíssim, fins a les 2.145 sol·licituds de 2017. Les ONG adverteixen que aquest any encara en seran més, tal com denuncia Anna Figueras, coordinadora jurídica de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

"El problema el tenim a l'hora de com resol l'administració, o sigui l'OAR, l'Oficina d'Asil i Refugi, que denega pràcticament la totalitat d'aquestes peticions."

 

Això passava fins ara, però des de fa ben poc alguns jutges ja han dictat sentències concedint-los protecció, perquè consideren que països com El Salvador estan gairebé en situació de guerra. La petició del Rodrigo està pendent de resoldre's.

 

Mentrestant, al febrer, va entrar al centre d'acollida de la Creu Roja a Berga. S'ha adaptat moltíssim a la vida d'allà, fins al punt que l'alcaldessa el va convidar a veure la Patum des de l'Ajuntament.

"Va ser un xoc per a mi, una gran emoció, 'uau', vaig dir, em vaig emocionar moltíssim, no m'ho podia creure".

 

Ara ja té el permís de treball. I va coincidir amb l'Eduard Subirana, el responsable de les piscines de Casserres. Buscava específicament un refugiat per treballar aquest estiu. Va anar al centre d'acollida i va trobar en Rodrigo. Un salvadorenc instal·lat al Berguedà, feliç de l'acollida que ha tingut, si bé encara li falta la cirereta: tenir aquí la família.

"Amb la família un està tranquil i en pau".

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut