"UTOPIA 79

"Utopia 79" és un viatge a través de diferents diaris personals que ens aniran portant a l'espai i al temps de dues generacions relacionades amb l'última revolució posada en pràctica: la revolució sandinista del 1979. (Emès el 31/07/10)

La primera part, denominada "Somni", presenta diferents personatges que, per motius diversos, vivien uns moments d'esperança o d'il.lusió a la segona meitat dels setanta. Al mateix temps, Nicaragua era el referent existencial del canvis socials que s'estaven produint aquí.

La segona part és "El moment", el moment del desenvolupament del projecte sandinista després de la seva victòria. Així mateix, és el moment on es creuen els destins de tres amics de Barcelona: Mario, Maria Mas i Alberto Romero.

" El moment" desemboca molt aviat en dificultats i obstacles dintre i fora del país. Comencen el desencant i la pèrdua d'il·lusions. La Maria i en Mario tornen a Barcelona.
I després, "La boira". Com si es tractés d'un camí de tornada, la darrera part de la pel.lícula fa un salt de 25 anys.

La sortida dels sandinistes del poder dóna pas a tres governs successius d'ideologies radicalment diferents als postulats de la revolució. És aleshores quan ens trobem "els fills de la revolució".
Educats en el sandinisme, ja no parlen de les mateixes coses que els seus pares.

Com a punt final d'aquesta generació, ens apropem al diari de Camilo Mejía Godoy, fill del conegut cantautor nicaragüenc.

Finalment, els protagonistes del documental ens descriuen en poques paraules què significa per a ells el concepte de "paradís".

A continuació visitarem El Paraíso, una comunitat d'indis miskits a la selva, al costat del riu Coco, que va ser creada després de l'evacuació d'altres comunitats destruïdes per l'huracà "Mitch". És en aquest lloc on veiem que després de recerques utòpiques el paradís no existeix.

"Utopia 79" és una coproducció de Televisió de Catalunya amb Frame Zero i l'Instituto Nicaragüense de Cultura,

Fitxa tècnica:

Direcció, guió i fotografia: Joan López Lloret
Producció executiva: Cristina Gironès
Producció executiva TVC: Jordi Ambrós
Edició: David Gutiérrez
Documentalistes: Alba Mora, Marvin Salmerón
Música: R. Wheelock, N. Estévez, S. De Simone
Grafisme: Gerard Morrón
So: Ricardo Wheelock, Frederic Cañón
Producció Barcelona: Yoya Busquets, Patricia Arcas, Marta Ruíz Vivar
Producció Nicaragua: Marjorie Arostegui

Anar al contingut