Urtasun en 10 frases: "Els haurem de treure de la presó amb una solució política"
L'eurodiputat Ernest Urtasun defensa la necessitat que la UE recuperi el seu "rostre humà"

Urtasun en 10 frases: "Els haurem de treure de la presó amb una solució política"

L'eurodiputat d'Unides Podem Canviar Europa defensa la necessitat d'una diplomàcia europea forta i una política fiscal comuna

Juli RodésActualitzat

Ernest Urtasun, número 3 de la llista d'Unides Podem Canviar Europa al Parlament Europeu, defensa la necessitat que la Unió Europea retrobi la seva "ànima social" per tornar a connectar amb els ciutadans.

Es mostra esperançat que en aquesta pròxima legislatura que naixerà de les eleccions del 26M, que per a ell serà la segona com a eurodiputat, es pugui conformar una majoria d'esquerres al Parlament Europeu que trenqui la dinàmica tradicional de la "gran coalició" entre socialistes i populars.

Urtasun, d'altra banda, està convençut que el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, revisarà la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés i defensa que la política hi haurà de donar una resposta que permeti alliberar els presos amb una solució pacífica.


Recuperar l'"ànima social" europea

"En aquests anys la gent ha tingut la sensació que la Unió Europea no responia als seus problemes quotidians. Aquesta manca d'ànima social, de rostre humà del projecte europeu s'ha de corregir en la pròxima legislatura."


Un nou Parlament Europeu

"Populars i socialdemòcrates perdran fins a 100 diputats entre els dos grups i això vol dir que la piconadora de la gran coalició que hem patit els últims anys, dels grans pactes entre socialistes i populars, afortunadament s'ha acabat i hi haurà un joc de majories més interessants."

"En aquestes eleccions el que ens juguem, probablement, és si davant de la retirada de la gran coalició pesarà més l'extrema dreta o pesarem més els nous grups -Els Verds, Esquerra Unitària Europea- que som europeistes però volem canviar Europa. Si podem fer una majoria d'esquerres al Parlament Europeu, nosaltres no hi faltarem. El problema és que els socialistes, fins ara, no l'han volgut fer mai, sempre han preferit pactar amb la dreta que fer un acord d'esquerres. Ara diuen que potser ho volen fer, però si poden refer la gran majoria amb Macron tinc la sospita que la voldran fer."


Elecció del president de la Comissió

"Hem de defensar el sistema que hem triat. Vam estar a punt d'aconseguir una llista transnacional amb un candidat a presidir la CE, que no tenim per culpa del Partit Popular Europeu. Però hem de defensar les petites millores en els processos democràtics europeus. Si com a Parlament Europeu escollit pels ciutadans ens mantenim ferms en no acceptar cap president de la CE que no hagi sortit d'aquest procés, ho podem fer perfectament, perquè no hi ha president de la Comissió sense el vot del Parlament Europeu."


Política fiscal europea

"Si Jean-Claude Juncker ha fracassat com a president de la Comissió és, en gran part, perquè va quedar tocada la seva legitimitat a l'inici [del seu mandat], quan va sortir aquest escàndol. Aquest és un tema difícil. L'única solució contra els paradisos fiscals i contra el dumping fiscal que ens fem alguns estats dins de la Unió Europea és una política fiscal europea."


"Necessitem migrants"

"Amb el tema immigració el més important és com endrecem una arribada de migrants que necessitem, persones que seran imprescindibles per al funcionament del nostre estat del benestar. Espanya, amb el Fons Europeu d'Immigració i Refugi, finançava les concertines de Ceuta i Melilla. La nostra batalla és que els fons de XX vagin als Ajuntaments, perquè estan sols fent front a fenòmens com els MENA sense cap tipus de recursos. Les polítiques d'integració són centrals. El problema és que els fons europeus, malauradament, en els darrers anys han anat més a reforçar la frontera que a fer la integració."


La UE ha de combatre l'especulació immobiliària

"L'habitatge no ha estat mai competència de la UE, i no hi ha entrat mai. Però una de les coses que pot fer la UE és frenar l'especulació immobiliària a les grans ciutats. I això es pot fer amb un instrument financer sobre el qual la UE té competències, que és fer un impost sobre l'especulació immobiliària: gravar la compra de blocs de pisos. La UE ha d'entrar de manera important en el tema de l'habitatge."


Cal "una diplomàcia europea forta"

"Quan l'acció exterior de la UE està basada en la defensa del dret internacional, els drets humans i el multilateralisme, tenim un paper positiu. Quan juguem a defensar règims autoritaris perquè ens reforcen la frontera, l'acció exterior europea fracassa. Per tenir un paper al món serà molt important integrar la diplomàcia europea. Si la UE no s'articula com una diplomàcia forta, ningú defensarà els drets humans i el multilateralisme al món.


Europa i Catalunya

"Europa està fonamentada en una sèrie de principis i valors com el diàleg, la negociació i la recerca de solucions, i a Europa no agrada la situació que està passant a Catalunya. La situació de judicialització és extremadament preocupant i tothom sap que fins que no trobem una solució per a les persones empresonades, no hi haurà solució a Catalunya. Els haurem de treure de la presó amb una solució política. La política haurà de donar una resposta a la sentència, no en tinc cap dubte."

"Europa està expectant de veure la nova majoria a Espanya -un govern en minoria o el PSOE amb Podem- que fa exactament per desbloquejar la solució. Estrasburg acabarà revisant la sentència del Suprem, segur."

ARXIVAT A:
En comúEleccions europees 26M
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut