Iñigo Urkullu, lehendakari.
Iñigo Urkullu, lehendakari. (Foto:EFE)

Urkullu diu que sis mesos és un termini "més que suficient" perquè ETA anunciï el desarmament

El lehendakari ha anunciat que en la seva pròxima reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, li demanarà que faci "passos" per facilitar la pau i la convivència, entre d'altres, la fi de la dispersió dels presos d'ETA. A més, Urkullu ha afirmat que, tot i no disposar de "dades" sobre l'eventual desarmament de la banda, sis mesos és un termini "més que suficient" perquè es produeixi.

RedaccióActualitzat

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha anunciat que en la seva pròxima reunió amb el president del govern, Mariano Rajoy, li demanarà que faci "passos" per facilitar la pau i la convivència, un dels quals és la fi de la dispersió dels presos d'ETA. A més, ha afirmat que, tot i no disposar de "dades" sobre l'eventual desarmament d'ETA, sis mesos és un termini "més que suficient" perquè es produeixi.

El lehendakari ha recordat que en la trobada que mantindrà pròximament amb Mariano Rajoy, a més de tractar la situació econòmica i l'autogovern o el model d'estat, li traslladarà la necessitat d'abordar qüestions referides als presos d'ETA o a les mesures per afavorir la pau i la convivència a Euskadi.

L'hi deu a la societat

Urkullu ha afirmat que l'executiu espanyol hauria de tenir en compte el nou temps, després del cessament definitiu del terrorisme, ja que el govern espanyol hauria de "facilitar un context" que permeti consolidar la pau i la convivència". "L'hi deu a la societat", ha destacat. En aquesta línia, el cap del govern basc ha emplaçat el gabinet de Rajoy a fer "passos".

Pel que fa al rebuig del Ministeri de l'Interior a un canvi en la política penitenciària, el lehendakari ha retret a Jorge Fernández Díaz que miri de "fer veure que no ha canviat res" quan "hi ha una oportunitat històrica per a la pau i la convivència". I ha afegit que la reinserció dels presos d'ETA i mesures com "el final de la dispersió" d'aquest col·lectiu poden "coadjuvar" a aconseguir aquest objectiu.

El lehendakari ha afirmat que el final de la dispersió dels reclusos de la banda és "una exigència personal i de totes les institucions basques", pel que ha emplaçat al govern espanyol a ser "conscient del temps en què vivim".

D'altra banda, el govern basc espera que l'operació policial contra els interlocutors del col·lectiu de presos d'ETA, EPPK, que aquest dimecres ha tingut lloc al País Basc i a Navarra, estigui "plenament justificada" en un moment en què "s'està vivint un nou temps, amb un procés complex de construcció de pau, il·lusió i esperança", i ha manifestat el seu "estupor" davant les "contradictòries" informacions emeses al voltant d'aquesta "confusa" operació.

Les detencions podrien provocar un endarreriment del desarmament

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha considerat les detencions d'aquest dimecres com un pas més cap al final d'ETA, però per l'esquerra abertzale aquest cop policial només suposa un entrebanc més del govern de Madrid en el procés de pau. Tot i que des del Ministeri de l'Interior s'assegura que la batuda estava prevista fa temps, el cert és que ha arribat en una setmana en què s'ha mogut especialment el tauler dels presos i quan s'esperava que ETA mogués fitxa amb vista a un comunicat anunciant el desarmament que podria haver-se fet després del dia 11, una jornada en què s'espera una gran mobilització social a Bilbao a favor dels drets dels presos. Però la duresa de les forces de seguretat en l'operació d'aquest dimecres podria provocar que l'organització es repensés el pronunciament o l'endarrerís. Ara, l'interrogant que s'obre és si aquest no serà precisament l'efecte que es buscava des de Madrid amb aquest últim cop de la Guàrdia Civil contra els interlocutors i defensors dels presos.

 

 

Anar al contingut