El lehendakari Iñigo Urkullu
El lehendakari Iñigo Urkullu

Urkullu demana a Sánchez que cada autonomia decideixi quines activitats cal parar

El lehendakari critica les "decisions consumades" i defensa altres decisions "menys lesives" per a l'economia

RedaccióActualitzat

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha criticat la "imposició" de cessament de totes les activitats no essencials durant 15 dies, una mesura que Euskadi "adaptarà amb responsabilitat", i ha demanat al Govern Central que aclareixi de forma immediata els sectors afectats per evitar "confusió i incertesa".   

Urkullu critica les "decisions consumades"

Urkullu ha participat aquest diumenge en la videoconferència en què el president de Govern, Pedro Sánchez, ha informat els presidents autonòmics de la paralització d'activitats, una "mesura excepcional" anunciada aquest divendres i que entrarà en vigor demà dilluns.  

En la seva intervenció, Urkullu ha censurat que "per tercera setmana consecutiva" aquesta videoconferència "té un caràcter només informatiu i no deliberatiu":

"Comunicar públicament, abans de reunir-nos, decisions consumades i no consultades, no és bon mètode"

El lehendakari li ha dit a Sánchez que "corregeixi aquesta distorsió":

"Ho vaig dir el primer dia: col·laboració i cooperació, no és imposició"

 

Urkullu s'ha compromès a seguir "actuant des de la responsabilitat i la col·laboració, però els principis de lleialtat han de ser recíprocs", ha advertit.

El lehendakari ha comunicat la seva voluntat de "mirar endavant, perquè la situació ho demanda" i ha anunciant que el seu Govern "adaptarà" les mesures anunciades "amb responsabilitat i d'acord amb les autoritats sanitàries".  

Urkullu defensa altres mesures "menys lesives" 

S'ha mostrat contrari a paralitzar totes les activitats no essencials i ha defensat que aquesta mesura "no era l'única possible" i que havia "alternatives menys lesives" com esperar una setmana perquè el cessament coincidís amb Setmana Santa i causar així "un menor impacte en l'economia, en la indústria i, sobretot, en la protecció de l'ocupació ".    

Demorar la paralització d'activitats, ha afegit Urkullu, hagués permès a més "avaluar millor l'efecte del confinament en la seva primera fase".    

Una altra possibilitat era que cada comunitat autònoma determinés quines activitats són essencials en el seu territori.  

"Avui, l'ocupació, l'economia i el futur s'enfronten a un panorama pitjor tenint en compte que tancaran empreses. Les competidores europees i de la resta de l'món seguiran obertes"

Demana mesures compensatòries

El lehendakari també ha preguntat al president per les mesures "complementàries" que adoptarà "per donar suport a al sector industrial i compensar el greu impacte en l'ocupació i en l'activitat productiva" del nou decret.

 

Una carta dirigida a Pedro Sánchez

Abans de la conferència de presidents, el lehendakari Íñigo Urkullu ja havia mostrat el seu malestar amb la decisió d'ampliar el confinament a tots els treballadors no essencials.

En una carta dirigida al president Pedro Sánchez, el lehendakari basc exigeix també que siguin les comunitats autònomes les que decideixin quines activitats econòmiques són essencials.

Urkullu reclama al govern espanyol que es tinguin en compte les especificitats de cada comunitat per evitar que mesures generalitzades perjudiquin encara més l'economia local.

 

El partit nacionalista basc es va mostrar sorprés quan aquest dissabte Pedró Sánchez va prendre la mesura de paralitzar totes les activitats no essencials:

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut