La Moncloa i el govern basc han arribat a un acord que ha permès a Urkullu canviar de posicionament

Urkullu assisteix finalment a la conferència de presidents; Torra, l'únic absent

La trobada convocada per Pedro Sánchez compta amb la presència del rei Felip VI i ha de servir per fixar els criteris de repartiment dels fons europeus de recuperació per la Covid

Actualitzat

El lehendakari Iñigo Urkullu assisteix finalment a la conferència de presidents de San Millán de la Cogolla, a la Rioja, aquest divendres, la primera que es fa de manera presencial per fixar els criteris de repartiment dels fons europeus de recuperació per la Covid.

Fins aquest dijous, Urkullu havia dit que no hi aniria perquè no s'havia convocat la comisssó mixta entre els governs espanyol i basc, tot i que sempre havia deixat una escletxa per assistir-hi. 

Aquest divendres, La Moncloa i el govern basc han anunciat que s'ha arribat a un acord sobre el dèficit i la capacitat d'endeutament de les institucions basques, que es concretarà en una reunió de la comissió mixta del concert basc, com demanava el lehendakari.

Pedro Sánchez i Felip VI, a la seva arribada a la conferència de presidents (EFE/Chema Moya)
Foto de família de la trobada a la Rioja, sense el president Torra (EFE/Chema Moya)


Torra, l'únic president absent

Qui no hi serà és el president de la Generalitat, Quim Torra, que ahir va comunicar per carta a Pedro Sánchez que no hi aniria i va demanar-li una reunió telemàtica "de president a president" la setmana que ve per tractar temes pendents i el pla de reactivació de Catalunya.

En la carta, Torra explica a Sánchez que, atesa l'actual situació de la Covid-19 a Catalunya, considera que no s'ha de desplaçar per tenir una trobada presencial, i retreu a Sánchez la presència del rei d'Espanya en la trobada.

El govern no veuria bé que pel fet de no assistir a la reunió Catalunya en sortís malparada en el repartiment dels fons europeus
Així ho ha dit la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a "El matí de Catalunya Ràdio". 

 

Aquest mateix divendres, en un acte de signatura de l'acord per a una Catalunya social, Quim Torra ha afirmat que la seva prioritat i el seu deure com a president "no és anar a fer fotografies sense contingut, sinó defensar els interessos dels catalans".

Per defensar els interessos dels catalans, Torra ha dit que cal estar al costat de la gent i ha explicat que aquest divendres també té previst trobar-se amb representants de l'atenció primària i amb responsables dels principals hospitals comarcals. "És el que jo entenc que és estar al costat de la gent que més està treballant per tots nosaltres", ha conclòs. 

 

 

D'altra banda, la ministra d'Educació, Isabel Celaá, assegura que el govern espanyol lamenta l'absència de Quim Torra i li recorda que "no és que representi un opció política, sinó tot Catalunya, que és molt plural".

En una entrevista a Antena 3, la ministra ha celebrat, en canvi, que el lehendakari, Iñigo Urkullu, hagi decidit acudir-hi i ha afirmat que "a nosaltres sí que ens hauria agradat que Torra hi anés i estigués debatent amb els altres".  

ARXIVAT A:
Coronavirus Quim Torra
Anar al contingut