Barcelona

Uriel Bertran diu que Barcelona ha de ser "la pedra de toc" perquè el Parlament convoqui una consulta oficial

El portaveu de la coordinadora nacional de les consultes sobiranistes, Uriel Bertran, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que la consulta que es farà a Barcelona ha de ser "la pedra de toc definitiva" perquè el Parlament en convoqui una d'oficial. Bertran ha assenyalat que en les dues onades que ja s'han fet, el "sí" ha obtingut el suport d'un 25% del total del cens, percentatge superior al que obtenen CiU o PSC en les eleccions oficials. Tot plegat després que el "sí" ha aconseguit una victòria aclaparadora en els referèndums per la independència de Catalunya. Hi ha participat un 21,5% del cens, 6 punts menys que en les consultes del 13 de desembre.

Actualitzat
Tot i el descens de participació, el coordinador nacional de les consultes, Uriel Bertran, ha considerat que la convocatòria ha estat un èxit. Creu que la via autonomista ja està superada i que cal treballar per organitzar un gran referèndum a la ciutat de Barcelona. Bertran ha assegurat que la consulta a la ciutat de Barcelona es farà, però només "quan s'estigui efectivament preparat i quan es pugui aconseguir un resultat de participació important".

"Pot ser la pedra de toc definitiva perquè realment les institucions catalanes hagin d'abordar el que tots els organitzadors d'aquesta consulta volem: que es convoqui el referèndum oficial d'autodeterminació des del Parlament de Catalunya", ha indicat Uriel Betran.

El coordinador nacional de les consultes ha explicat que esperaran fins a assegurar l'èxit de la convocatòria a Barcelona, perquè són conscients que "tindrà una repercussió nacional i internacional molt important".

Un "sí" aclaparador, però menys participació

La cita sobiranista es va convertir una vegada més en una festa en bona part de les ciutats i pobles que van acollir consultes. Pel que fa al resultat, nou de cada deu de les persones que van anar a votar ho van fer a favor de la indepèndència. El 92,33% va optar per la papereta del "sí".

Pel que fa a la participació, la segona onada de consultes va tancar amb una davallada del 6% respecte al 13 de desembre. Aquest diumenge van anar a les urnes un 21% de les gairebé 300.000 persones amb dret a vot, més de 60.000. En canvi, a finals de l'any passat, quan 700.000 catalans de 166 municipis van ser cridats a expressar la seva opinió, van fer-ho el 27%.

En aquesta ocasió, la participació més elevada s'ha registrat a Rupit i a Pruit, a Osona, on ha votat més del 71% del cens. Al Vendrell, al Baix Penedès, tot i ser la ciutat amb més població de les que hi participaven, només han anat a les urnes un 10% dels votants.

Els impulsors de la consulta alerten que no s'han de fer comparacions, ni pel que fa a la participació ni en els resultats, perquè la realitat social dels municipis que acullen les consultes és molt diferent.

La convocatòria següent de consultes independentistes serà el 25 d'abril en més de 200 municipis, entre els quals hi ha Barcelona, Girona, Lleida i Manresa, amb la qual cosa s'haurà arribat ja a la meitat de poblacions catalanes.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut