Un nadó amb un inhalador
En casos de bronquiolitis, Catalunya està a nivells similars als de les pitjors temporades des que n'hi ha dades (iStock)
Barcelona

Urgències plenes: més casos de bronquiolitis que el 2019 i grip també abans d'hora

S'espera el pic de casos de VRS, el principal virus responsable de les bronquiolitis en nadons, per la setmana que ve

RedaccióActualitzat

Les malalties respiratòries, com la bronquiolitis dels nadons que omple les urgències de pediatria amb hores d'espera, registren casos molt per sobre del que és habitual en aquesta època de l'any. 

Després de dos anys de tardor i hivern amb restriccions per la pandèmia, aquesta temporada comença intensa, per la coincidència del VRS, el principal virus responsable de les bronquiolitis, el de la grip i el de la covid. 

El grup de recerca de la UPC BIOCOMSC ha mostrat en gràfics com la incidència de casos, sobretot de bronquiolitis, és molt superior al que era habitual en aquesta època i està per sobre de l'onada de l'hivern 2019-2020

En l'última setmana, hi ha hagut 60.000 diagnòstics, quan fa un mes no arribaven a 43.000. 

Els investigadors han comprovat que l'epidèmia de bronquiolitis està per sobre d'anys previs i molt abans de temps del que era comú altres temporades. 

La franja d'edat on causaria més estralls és la d'entre 1 i 2 anys, com explica aquest fil: 

Tot i que el virus que circula més freqüentment l'última setmana és el del refredat, amb un 21,8% de les mostres, el segon és el SARS-Cov-2, amb un 18,4% i creix el de la grip, que duplica la incidència fins arribar al 14,2% i augmenta en totes les edats. El quart virus més comú és el VRS.

L'evolució de la grip "sembla l'inici d'un pic epidèmic", diu Salut, que arribaria un mes abans del que era habitual en prepandèmia. 

El pic de les bronquiolitis es preveu que sigui la setmana que ve

Es preveu que els pròxims dies, just abans del pont de la Puríssima, s'arribi al pic de l'epidèmia de bronquiolitis.

Clara Prats, investigadora en Biologia Computacional del BIOCOMSC, ha explicat a "Els matins de TV3" que ara estem en valors "similars a la franja més alta des que tenim dades", que correspon a l'hivern 2015-2016.

Tot fa pensar que el pic serà la setmana que ve, però la predicció s'ha fet d'acord amb l'evolució que tenia el VRS abans de la pandèmia i, per tant, s'ha de veure si es compleix. 

 

La grip també s'avança i tindria el pic per Nadal

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, creu que també s'avançarà l'epidèmia de grip, que podria tenir el pic al voltant de Nadal. Ho ha dit a "Els matins de TV3". 

"Es preveu que vagi pujant. Si, altres vegades, quan puja és a finals del mes de desembre, començaments de gener, i tenim el pic normalment a mitjans de febrer, ara el que es planteja és que ja estem començant i, possiblement, el pic arribaria per Nadal."

La secretària de Salut Pública ha fet una crida perquè els majors de 60 anys i les persones de risc es vacunin.

Cabezas ha recordat que tots els CAP tenen disponible la vacuna de la grip i que es pot posar simultàniament amb la quarta dosi de la covid. "Una a cada braç, que és el que jo he fet", ha explicat. 

 

Llargues esperes a les urgències dels hospitals 

A l'Hospital Sant Joan de Déu, les urgències estan saturades, en moments puntuals amb esperes d'unes 8 hores.

Ara mateix, a les urgències pediàtriques de la Vall d'Hebron, el 63% dels ingressos són per bronquiolitis. L'afluència elevada ha portat a habilitar nous espais per acollir els pacients i a destinar més recursos a les UCI i a urgències. 

En els adults veuen no només malalts respiratoris, sinó crònics que s'han descompensat. 

Al Clínic, per ara, les urgències no estan saturades, però preveuen un augment important els pròxims dies.

A l'Hospital del Mar, les urgències estan molt plenes de casos de grip, covid i bronquitis víriques. 

A l'Hospital de Sant Boi de Llobregat, els sindicats denuncien que les esperes poden arribar fins a les 12 hores

La direcció assegura que treballa per resoldre els problemes de personal. També els d'espai, que atribueixen --en part-- a un canvi en el tipus de pacients, més fràgils, i que requereixen més proves i un ingrés més llarg.

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut