Urdangarin pot demanar permís per sortir de la presó a partir d'aquest dijous
Iñaki Urdangarin sortint de l'Audiència de Palma, el juny del 2018 (Reuters)

Urdangarin podria passar el Nadal a casa: ja pot demanar permisos penitenciaris

El cunyat del rei fa 17 mesos que està empresonat, una quarta part de la condemna de 5 anys i 10 mesos pel cas Nóos

RedaccióActualitzat

Fa gairebé un any i mig que Iñaki Urdangarin és a la presó i ja pot demanar sortir de permís uns dies -un màxim de 36 dies a l'any-. Fins ara només ho podia fer unes hores durant la setmana per anar a un centre de voluntariat.

Aquest dijous fa 17 mesos que està empresonat i, per tant, compleix una quarta part de la seva condemna de 5 anys i 10 mesos en relació amb el cas Nóos, una trama de frau, tràfic d'influències i evasió fiscal.

El marit de la infanta Cristina compleix condemna al centre penitenciari de Brieva, a Àvila, i podria sol·licitar des d'ara permisos ordinaris per sortir de la presó durant un temps determinat. De moment, però, la direcció no ha fixat cap data per analitzar la petició i pronunciar-se. En tot cas, si la decisió es pren en els pròxims dies, Urdangarin podria passar les festes de Nadal amb la seva família.

Com a pres classificat en segon grau, Iñaki Urdangarin pot demanar un permís màxim de 36 dies a l'any, sempre que no surti de la presó més d'una setmana seguida.

Urdangarin durant el judici del cas Nóos del 10 de juny del 2016, a Palma (Pool Efe)

Un requisit important d'"arrelament"

L'element familiar té un paper important en el cas d'Urdangarin. L'anomenat requisit d'"arrelament" és fonamental. L'exduc de Palma ha d'aportar una direcció per poder ser localitzable durant el seu permís i, al mateix temps, conviure amb algun familiar o una persona pròxima.

La infanta Cristina i els seus fills han residit fins ara a Suïssa. Però als últims temps hi ha hagut moviments favorables a Iñaki Urdangarin. Tot apunta que Juan Valentín, el primogènit, s'ha instal·lat a Madrid i, per tant, podria ser la peça clau perquè el pare disposi d'un domicili i compleixi el requisit d'"arrelament"

L'exduc de Palma sortint del cotxe en la seva arribada a l'Audiència de Palma per recollir la sentència (Reuters)

El 19 de setembre, el cunyat del monarca espanyol va sortir per primer cop del mòdul de Brieva, un lloc que va elegir de manera voluntària després que el condemnessin per delictes de prevaricació continuada i malversació, tràfic d'influències, frau a l'administració i dos delictes fiscals. Des de llavors està en aquest mòdul, on no hi ha altres reclusos, ja que es tracta d'una presó de dones.

Aquesta primera sortida la va fer a l'Hogar Don Orione, una llar religiosa de Pozuelo de Alarcón, a Madrid. Una autorització que li permet sortir dues vegades per setmana i un màxim de vuit hores al dia.

Urdangarin participa a les "unitats de mobilitat", encarregades de "psicomotricitat i fisioteràpia" d'un centre on tenen cura de persones amb discapacitat. Es desplaça 100 km d'anada i 100 de tornada des de la presó, sense custòdia policial, com és habitual en aquest tipus de permisos.

El director de la llar, Paco Sánchez, diu que l'exduc de Palma rep el mateix tracte que la resta de voluntaris que té el centre i ha negat que la Casa del Rei tingui cap vinculació amb la tria del centre.

A més d'aquesta feina en un centre de voluntariat, Urdangarin segueix el mateix règim que els altres presos: pot rebre una visita a la setmana de 40 minuts de durada, fer deu trucades telefòniques a la setmana de cinc minuts cadascuna i mantenir un vis-a-vis un cop al mes de fins a tres hores.

 

 

ARXIVAT A:
NóosCasa Reial espanyola UrdangarinCorrupció
Anar al contingut