janquim

Uns pirates informàtics turcs ataquen el lloc web del domini puntCAT

Per primera vegada s'ha atacat el web del domini puntCAT. Un grup turc que ja havia atacat l'organisme internacional que regula els dominis ha deixat un missatge provocador i ha ennegrit la pantalla durant uns minuts.

Actualitzat
El lloc web Domini puntCAT (www.domini.cat/) ha rebut un atac de pirates informàtics que han substituït la seva pàgina de rebuda per l'anunci d'aquesta acció. La pantalla apareixia tota negra, com es veu a la il·lustració, i firmada pels seus autors: NetDevilz. Inclou un missatge en què s'assegura que "si ICANN i IANA poden perdre el control del domini ,qualsevol ho pot fer", i acaben enviant una pista sobre la seva procedència: "des de Turquia, amb afecte".

Aquest atac afectava només la versió en català, mentre que deixava visibles les pàgines en castellà i anglès.

És la primera vegada que puntCAT és víctima d'un atac. Ha estat des d'aquest mateix mitjà que se'ls ha informat sobre la situació, desconeguda fins aleshores pels tècnics que hi treballen.

De manera immediata han reaccionat a la situació d'emergència, mentre el seu director es troba a Colòmbia, on se celebra la trobada anual de l'ICANN, i uns minuts després els tècnics han aconseguit eliminar aquesta pàgina i ha quedat una pantalla vermella provisional amb el logotip del domini català.

Registres sense problemes

Poc després ja havien "recuperat la pàgina", redirigint-la cap a la Fundació, i en tenien el control, però ha calgut una estona més per comprovar que en efecte només s'havia atacat una de les tres portades i no s'ha posat en perill ni la resta de pàgines ni el registre de dominis en català, que ha mantingut la seva normalitat tota l'estona. Fonts del domini han volgut destacar aquesta normalitat del servei i han ajornat una explicació completa per quan tinguin acabada la seva anàlisi.

Es dóna la circumstància que puntCAT està considerat un dels dominis més segurs del món, i aquesta valoració de tot el domini no queda modificada per l'atac a una portada web.

Diablez de la xarxa

Aquest grup de pirates informàtics que firmen NetDevilz ja van atacar els llocs de l'ICANN i IANA el juny de l'any 2008. El mateix grup ha protagonitzat altres atacs i sempre han deixat missatges que indicaven l'absència d'una intencionalitat reivindicativa, més aviat s'ha tractat sempre de l'intent egocèntric de demostrar la seva habilitat i fer-se un nom com a experts en aquestes accions. El seu nom es podria traduir amb la incorporació de la zeta a la paraula, com es va fer en el cas de la pel·lícula "Antz", i se'ls podria anomenar Diablez de la Xarxa.
Anar al contingut