Els científics han de disposar de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes
Els científics han de disposar de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes

Uns microxips fets a la UPC mesuraran el vent de Mart en una missió de la NASA

És la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart

Actualitzat

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en el disseny, la fabricació i el calibratge del sensor de vent que viatjarà a Mart en la missió de la NASA "Mars2020".

El grup d'investigació de Micro i Nanotecnologies de la UPC ha estat l'encarregat de desenvolupar el sensor "Meda", que permetrà obtenir mesures locals per entendre la dinàmica atmosfèrica del planeta vermell.

Els directors del projecte, Manel Domínguez i Vicente Jiménez, han apuntat que es tracta d'un instrument "que servirà per mesurar la direcció i la velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió o les propietats de la pols en suspensió de Mart".

 

 

El sensor de vent consta de dos braços cilíndrics que sortiran del pal del rover Mars2020, l'explorador de la NASA. Així es podrà obtenir la velocitat tangencial del vent, ja que es mesurarà en diferents punts del cilindre, que consta de quatre xips de silici i un xip addicional per detectar la temperatura de l'aire.

La missió de la NASA, que es preveu per al juliol del 2020, té com a objectiu analitzar signes d'habitabilitat, caracteritzar la geologia i la dinàmica atmosfèrica, recollir mostres per analitzar-les i preparar una futura exploració humana a Mart.

 

La UPC viatja a Mart per tercera vegada

És la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart i en aquesta ocasió es tracta de 60 microxips de silici del nucli del sensor i que s'embarcarà en un vehicle explorador de la missió.

Tal com expliquen els directors del projecte, el problema a Mart és "que l'atmosfera és molt tènue", de 6 milibars, mentre que a la Terra és de 1.000, per la qual cosa cal que els científics disposin de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes.

 

 

El nou sensor, amb els microxips que s'han fabricat a la UPC, és una evolució dels que es van crear anteriorment per a l'instrument Rems del robot explorador Curiosity i per a l'estació meteorològica Twins de la missió Insight, que es van llançar els anys 2011 i 2018, respectivament.

Els científics han explicat que és una "gran satisfacció" per a la UPC i per a ells participar en aquestes missions de la NASA, i han remarcat que fa més de dues dècades que es dediquen als sectors de vent en un entorn molt competitiu.

ARXIVAT A:
Ciència
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut