La microbiota intestinal és diferent en cada persona
La microbiota intestinal és diferent en cada persona
Barcelona

Uns estudis relacionen la flora intestinal amb l'autisme, el càncer de còlon i el de fetge

Els estudis es presenten aquest cap de setmana a Barcelona, a la Cimera Mundial de Microbiota Intestinal per a la Salut

RedaccióActualitzat

La microbiota intestinal, el que fins ara es coneixia amb el nom de flora intestinal, s'ha convertit en un gran focus d'atenció els últims temps. Ara, a moltes malalties o trastorns se'ls busca relació amb l'estat de la microbiota intestinal, que és diferent per a cada persona.

Aquest cap de setmana es fa a Barcelona la Cimera Mundial de Microbiota Intestinal per a la Salut, en què participen 300 experts internacionals, per avançar en el coneixement d'aquest conjunt de microorganismes (uns 100 bilions) que viuen al nostre intestí.

Ja és sabut que aquests bacteris tenen un paper important, per exemple, en el sistema inmunològic, però a la cimera de Barcelona s'hi presenten estudis que troben relacions desconegudes fins ara.

Un estudi liderat per Elaine Hsiao, professora de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia, als Estats Units, ha trobat relació entre el desenvolupament de trastorns mentals, sobretot l'autisme, i la microbiota intestinal. Els investigadors han provocat el Trastorn de l'Espectre Autista (TEIA) en ratolins. Així, han descobert que la seva microbiota intestinal està alterada en comparació amb la de ratolins sans: els seus intestins permeten filtracions de substàncies potencialment perilloses al corrent sanguini.

El president del Comitè Científic de la cimera, Francisco Guarner, ha explicat que la microbiota intestinal "té una rellevància especial en els infants", tenint en compte que s'ha demostrat que està relacionada amb l'increment de casos d'obesitat i trastorns metabòlics i autoimmunes, com la celiaquia i les al·lèrgies alimentàries".
"Si prenen massa antibiòtics, viuen en entorns massa higiènics i no consumeixen prou vegetals, els infants pateixen trastorns en la  microbiota", i això causa malalties i trastorns, ha especificat.

Dos estudis més, liderats Robert Schwabe, professor de la Universitat de Colúmbia, als Estats Units, i  Peer Bork, professor de la Universitat de  Heidelberg, a Alemanya, afirmen que han descobert una relació directa entre el càncer de fetge i el de còlon i la macrobiota intestinal. Segons Guarner, aquest descobriment "obre la porta a trobar marcadors que permetin predir o evitar l'avanç d'aquestes malalties".

La cimera també aborda el paper important dels prebiòtics i els probiòtics per protegir l'organisme. Els prebiòtics ajuden a millorar el funcionament de la microbiota. Els probiòtics, presents en alguns aliments fermentats com el iogurt, mantenen la diversitat de la microbiota.

 

Anar al contingut