Imatge en relleu d'un camell esculpit a la roca a Camel Site (Maria Guagnin/Guillaume Charloux)

Uns camells esculpits a la roca a l'Aràbia Saudita, els relleus a gran escala més antics

Els arqueòlegs daten les escultures de fa 8.000 anys i no de fa 2.000, com es pensaven

RedaccióActualitzat

La sèrie d'escultures de camells tallades a les roques a l'Aràbia Saudita són els relleus d'animals a gran escala més antics del món.

La troballa és relativament recent, del 2018. Es tracta d'un conjunt d'escultures en forma de camell a mida natural en tres grans roques de l'anomenada Camel Site, a la província d'Al-Jawf, al nord-oest del país. Són 21 relleus on, a més de camells, també s'hi representen èquids.

En un primer moment, comparant-ho amb un relleu d'un monument de Petra, a Jordània, es va pensar que aquestes obres tenien uns 2.000 anys d'antiguitat.

Però la sorpresa ha estat monumental quan s'hi han aplicat moderns mètodes de datació que situen els relleus en el Neolític, ara fa 8.000 anys

L'equip liderat per l'Institut Max Planck per a la Ciència de la Història Humana ha fet servir l'anàlisi de marques d'eines, ha avaluat patrons d'erosió i meteorització i ha aplicat espectrometria de fluorescència de rajos X portàtil.

Aquesta roca s'aprecia la cara d'un camell (Maria Guagnin/Guillaume Charloux)

Les dades extretes en l'estudi d'aquestes restes arqueològiques indiquen que les escultures es van fer amb eines de pedra.

En aquell moment, aquest indret era com un prat semblant a la sabana amb llacs i arbres on els ramaders pasturaven el bestiar, les ovelles i les cabres. Els camells i els cavalls eren, aleshores, animals de caça.

"Ara podem vincular Camel Site a un període de la prehistòria quan les poblacions de pastors de nord de l'Aràbia van crear art rupestre i van construir grans estructures de pedra anomenades mustatil", afirmen els autors de la investigació. "Camel Site és, per tant, part d'un patró d'activitat més ampli on els grups s'ajuntaven amb freqüència per establir i marcar llocs simbòlics".

Segons els científics, abans de tallar els relleus s'hauria d'haver construït una plataforma de treball, una espècie de bastida. Per això, creuen que les escultures van ser fruit d'un esforç comunitari, potser a partir d'una reunió anual d'un grup neolític.

Els relleus de Camel Site són els més antics a gran escala que es coneixen a tot el món (Maria Guagnin/Guillaume Charloux)

Els relleus són part d'una tradició d'art rupestre més àmplia a la regió que representava animals naturalistes de mida real, però l'habilitat per a la creació d'aquesta mena de relleus és única a Camel Site.

L'augment de pes i les referències a la temporada d'aparellament als relleus dels camells suggereixen que, potser, estan connectats simbòlicament amb el cicle anual d'estacions humides i seques a què es vinculen aquests canvis biològics.

Les reconstruccions de la talla en aquest lloc fa suposar que la zona va ser usada durant força temps i els panells van ser regravats i remodelats.

"Les comunitats neolítiques van tornar repetidament a Camel Site, cosa que mostra el seu simbolisme i la seva funció es van mantenir durant moltes generacions", assegura l'autora principal de l'estudi Maria Guagnin. "La preservació d'aquest lloc és clau, igual que la investigació futura a la regió, per identificar si poden haver existit altres llocs semblants".

ARXIVAT A:
Patrimoni
Anar al contingut