Una pancarta al lloc on hi havia els animals diu que els gossos estan bé
Una pancarta al lloc on hi havia els animals diu que els gossos estan bé (YouTube Leales.org)

Uns animalistes s'atribueixen el rescat dels gossos envoltats de lava a La Palma

S'ha atribuït el salvament un grup que es fa dir A Team i que ha accedit per terra a la zona

Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
La Palma

Els gossos que van quedar envoltats de lava a La Palma estan salvats, si més no segons una pancarta que ha aparegut allà on eren. Molta gent es preguntava què havia passat amb els gossos conillers atrapats, sobretot després que, aquest dimecres, l'empresa de drons que havia de rescatar-los va fer proves per dur a terme l'operació i es va trobar amb la sorpresa que no hi havia gossos enlloc. Només van detectar dos conills.

Ara, però, el misteri sembla que s'ha resolt. Un grup que es fa dir A Team (com "El equipo A" de la mítica sèrie dels 80) ha deixat una pancarta a l'estany de Todoque on s'havia vist almenys sis gossos que diu "Força La Palma. Els gossos estan bé. A Team".

I ha difós a través de la plataforma animalista Leales.org, la primera que va donar la veu d'alarma, imatges de dron on es veu la bassa buida i, a continuació, fotografies de cinc gossos.

 

Com s'hauria fet el rescat dels gossos

El rescat hauria estat per la via terrestre. Dues coses acrediten que una o més persones han arribat a l'estany.

D'una banda, que la pancarta abans no hi era i algú la hi ha d'haver posat. De l'altra, les petjades de persones damunt la cendra, una zona d'exclusió per l'erupció del volcà Cumbre Vieja i on, per tant, l'accés està restringit.

L'empresa de drons gallega Aerocámaras, que havia rebut l'autorització per dur a terme el rescat, ja havia vist la pancarta en el vol de reconeixement, però no el missatge perquè el vent havia jugat un mala passada als rescatadors.

 

 

"Almenys han tingut humor", afirma Jaime Pereira, conseller delegat d'Aerocámaras. El rescat previst comportava certs riscos. Calia forçar els animals a entrar en una xarxa transportada per un dron de càrrega, que pot suportar un pes de 23 quilos (gossos com aquests en solen pesar uns 15).

Feia tres dies que l'empresa preparava l'operatiu i fa només 24 hores admetia la sorpresa de no poder localitzar els animals ni amb càmeres tèrmiques ni atraient-los amb reclams.

El rastre de les petjades a la vora de la bassa on hi havia els gossos
El rastre de les petjades a la vora de la bassa on hi havia els gossos (EFE/Aerocámaras)

Pereira té la sospita que fa almenys dos dies que se'ls van endur. La teoria és que, segons les imatges tèrmiques, hi ha punts de la crosta de la colada que estan a 40-60 graus i algú informat o amb l'equipament tècnic adequat hi podria caminar, encara que sigui temerari.

"L'important és que els gossos han sortit d'allà. És el que volíem. Ara només els volem veure", ha afegit.

Tant els veterinaris que han assessorat l'empresa com Leales.org tenen clar que els mamífers no han sortit sols de l'espai. Més que res, perquè no li troben sentit, perquè tenien aigua i rebien menjar de forma regular, és a dir, no hi havia motius per anar-se'n.


Emergències diu que ha fet "tot el que havia de fer"

Un cop s'ha publicat el vídeo en què A Team reivindica el salvament, el director tènic del Pevolca, el Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànica de les Canàries, s'ha declarat convençut que s'ha fet "tot el que s'havia de fer" en relació amb els gossos. " a partir d'aquí no en sabem res més", ha afirmat Miguel Ángel Morcuende.  

El que van fer, ha remarcat, és mantenir-los vius garantint que tenien menjar i aigua --que els feien arribar amb dron-- i autoritzar-ne el rescat amb un dron.

L'objectiu era assegurar-se que els animals tenien prou forces per poder-los recuperar amb el dron. El comite científic del Pevolca va descartar el rescat terrestre pel risc que comportava. L'aeri també presentava incògnites, perquè lògicament no és el mateix transportar un paquet que un animal, però es veia com l'opció més adequada.

De tota manera, el dron de càrrega havia superat amb èxit el transport de 15 quilos durant 1.200 metres (se suposa que havia de fer 500 metres d'anada i els mateixos de tornada) amb un terç sobrant de bateria.

Dimecres no van poder trobar el rastre dels animals amb les càmeres tèrmiques
Dimecres no van poder trobar el rastre dels animals amb les càmeres tèrmiques (EFE/Aerocámaras)

Morcuende ha considerat "menyspreable" que algú s'hagi saltat el perímetre d'exclusió de la lava i ha recordat que es fixa per garantir la salut de la població i el desig "d'evitar que hi hagi cap víctima".

La informació del rescat dels gossos ha corregut per les xarxes i ha elevat a "trending topic" l'etiqueta #Dondeestanlospodencos, #PerrosLaPalma o #equipoA. S'ha escrit un final feliç per a uns animals de caça que havien quedat abandonats amb una erupció que, des de fa més d'un mes, avança per la "Isla Bonita" i ja és la més destructiva de les que s'hi han registrat mai.  

ARXIVAT A:
La Palma Volcà Cumbre Vieja
Anar al contingut