Representants del món local fotografiats al dipòsit de Can boada
Front comú de municipis per la gestió pública de l'aigua (ACN/Albert Segura Lorrio)

Ajuntaments denuncien entrebancs de les concessionàries per municipalitzar l'aigua

Tot i que tenen les competències per fer-ho, més de 40 municipis denuncien que reben intimidacions en la gestió pública de l'aigua

RedaccióActualitzat

"No pot ser que una multinacional, que no sabem de qui és ni a quins interessos respon, ens porti sistemàticament als tribunals cada vegada que un municipi decideix sobiranament fer una gestió pública de l'aigua." És la denúncia que ha fet aquest dilluns l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, en un acte a l'històric dipòsit de Can Boada, a Terrassa, on s'han aplegat més de 40 representants del món local per escenificar un front comú contra els entrebancs amb què es troben els municipis quan opten per assumir la gestió directa de l'aigua.

El procés de remunicipalització de l'aigua és competència dels ajuntaments i així ho reconeix la llei, però representants dels diversos consistoris asseguren que reben un tracte intimidatori per part de les empreses concessionàries del servei, principalment d'Agbar.

 

Des de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública (AMAP) critiquen "l'obsessió d'Agbar d'avantposar els seus interessos i la seva necessitat de repartir beneficis i dividends" i exigeixen que es respecti l'autonomia municipal a l'hora de decidir el model de gestió de l'aigua als municipis perquè, diuen, "l'aigua no és un negoci."


Els entrebancs judicials no pararan la lluita

Els municipis denuncien que les concessionàries no només imposen traves judicials a poblacions grans, com les de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Terrassa o Girona. Aquests són els casos més mediàtics, però hi ha ajuntament més petits que també tenen problemes. Alguns com Vila-rodona o Figaró-Montmany arriben amb prou feines a 1.000 habitants i tenen molt més complicat superar aquests entrebancs.

A Arenys de Munt, per exemple, porten una dècada als tribunals; mentre que a Sant Vicenç de Torelló tot just comença el procés judicial. En el vídeo es denuncia l'hostilitat que reben per part de les empreses concessionàries:

 

Tot i haver de fer front a entrebancs judicials, els municipis representats en la trobada d'aquest dilluns no aturaran la seva lluita per la remunicipalització de l'aigua perquè "és un bé essencial", tal com ha explicat el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona, Martí Terés.

"L'aigua és un bé essencial, és un bé escàs. És un dret humà i per tant ens hem de dotar de les eines i de les polítiques que posin criteris públics sobre la gestió d'aquest recurs." 

ARXIVAT A:
Aigües de BarcelonaAjuntament de Barcelona
Anar al contingut