Pla general d'una de les escoles que han participat a la jornada
Pla general d'una de les escoles que han participat a la jornada

Uns 700 escolars empordanesos participen en l'anellament d'una cinquantena de cigonyes al castell de Peralada

ACN Peralada - Uns 700 escolars empordanesos han participat aquest divendres en l'anellament d'una cinquantena de cries de cigonya al Castell de Peralada (Alt Empordà). La jornada, que es va interrompre amb la pandèmia i es va reprendre l'any passat en petit format, ja suma onze edicions i es fa en col·laboració amb l'associació d'Amics dels Parc Natural dels Aiguamolls (APNAE). La fortalesa compta a hores d'ara unes quaranta parelles adultes que viuen de forma estable en aquest entorn. L'ornitòleg i president de l'entitat, Jordi Sargatal, detalla que s'ha aconseguit que els adults siguin sedentaris però que els vuit pollets que van anellar l'any passat van viatjar fins al Senegal i alguns han tornat fins aquí.

Conscienciar els més petits i generar "seducció ambiental" per aquesta espècie migratòria, que des de fa anys té una seu estable al Castell de Peralada. De fet, aquesta és la onzena edició que s'organitza i enguany ha tingut una participació rècord: uns 700 estudiants de diverses escoles de l'Alt Empordà.

Durant l'acte s'han anellat una cinquantena de pollets que s'han baixat dels nius que hi ha a la fortalesa i que, a partir d'ara, estaran localitzables per estudiar-los durant els períodes de migració. De fet, segons ha explicat Sargatal amb el temps han aconseguit que els adults siguin sedentaris i es quedin aquí, on estan "més segurs".

En canvi, els vuit pollets que es van anellar l'any passat amb un GPS via satèl·lit van viatjar fins al Senegal. "Han creuat el Sàhara i és un viatge importantíssim. El que és positiu és que podem recrear una població migradora normal", afirma Sargatal.

D'altra banda, l'ornitòleg admet que la sequera està tenint efectes negatius en les cigonyes. "Hem detectat que tenen una mitjana de pollets més baixa", assegura. Això s'explica per la selecció natural que fa l'espècie davant la falta d'aliment. "Les cigonyes comencen a covar el primer ou que han post. Això significa que van naixent per ordre i que, si hi ha poc menjar, el més petits moren", detalla.

Un projecte iniciat l'any 1998

La primavera de 1998, una parella de cigonyes va niar amb èxit per primer cop als jardins del Castell de Peralada. Era el resultat d'una tasca que havia començat tres anys abans, quan la família Suqué Mateu va iniciar un projecte per aconseguir que aquestes emblemàtiques aus s'instal'lessin als jardins del castell. 

Amb l'ajuda del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, al Castell de Peralada es va posar en pràctica el mateix sistema de reintroducció que s'estava aplicant a aquesta àrea protegida, la qual cosa va suposar una inversió inicial de 40.000 euros destinada a l'adequació dels jardins. Des de llavors, la colònia de cigonyes ha crescut any rere any.

Anar al contingut