Madrid

Uns 4.000 estudiants de Secundària es manifesten a Barcelona contra la reforma educativa i les retallades

Segona jornada de la vaga d'estudiants de Secundària contra la política de retallades en ensenyament i per rebutjar la política educativa del PP. Al conjunt de l'Estat, es fan una setantena de manifestacions.

RedaccióActualitzat
La segona jornada de la vaga d'estudiants de Secundària ha aplegat milers d'estudiants en una protesta al centre de Barcelona. Els estudiants dels centres educatius públics de tot Espanya estan convocats pel Sindicat d'Estudiants a tres dies de vaga per protestar contra la reforma educativa i les retallades que tant el ministeri com la Generalitat apliquen a l'ensenyament.

A Barcelona, la mobilització, convocada pel Sindicat d'Estudiants i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), ha arrencat molt puntual a les 12 del migdia a la plaça Universitat. Darrere de la pancarta de capçalera "Wert dimissió. En defensa de l'escola pública", uns 4.000 estudiants de Secundària, segons els Mossos, han desfilat amb un to festiu i sense incidents.

Durant la marxa, els joves criden consignes com "Diners per als fills de l'obrer!", "Els diners han de ser per a l'institut obrer!", "Si som el futur, per què ens doneu pel cul?", i porten pancartes contra l'"espanyolització" demanada pel ministre d'Educació i contra la privatització i encariment de l'ensenyament.

La marxa ha avançat pel carrer Pelai, la plaça de Catalunya, el carrer Fontanella i la Via Laietana i ha acabat a les 2 del migdia a la plaça de Sant Jaume, on els estudiants han rebut el suport d'un portaveu dels professors interins, també afectats per la tisorada.

A Tarragona, han estat mig miler els alumnes que s'han manifestat. La intenció era anar des de la plaça Imperial Tarraco fins a la Delegació d'Ensenyament, però a mig camí han girat cua, han tonat a baixar i la majoria s'han dispersat. No hi ha hagut cap incident remarcable. Segons el sindicat d'estudiants, la vaga ha tingut un seguiment del 80% a la demarcació de Tarragona

Les manifestacions s'han repetit en una setantena de ciutats de tot l'Estat. A Madrid hi han participat 40.000 persones, segons els organitzadors, 5.000 segons fonts policials. La marxa, encapçalada per una pancarta amb la frase "No a l'educació franquista, Wert dimissió", ha sortit d'Atocha i ha acabat a la Puerta del Sol dues hores més tard. A València, la marxa ha començat a la Facultat d'Història, des d'on milers d'estudiants han cridat a la "rebel·lió social" contra les retallades, la pujada de taxes i la "reforma Wert". Segons el Sindicat d'Estudiants, un 80% dels alumnes han secundat la jornada de vaga.

Aquestes manifestacions tenen lloc en el que es considera el punt àlgid de la vaga de tres dies.

En el primer dia de vaga, el seguiment va ser molt desigual. El Ministeri d'Educació va xifrar el seguiment mitjà d'aquesta primera jornada en un 20%. El Sindicat d'Estudiants va assegurar, però, que el suport havia estat "d'una majoria aclaparadora". L'aturada de les classes es va fer en més de 1.100 centres de Secundària de tot Espanya, amb "milers" d'alumnes que es van incorporar als "comitès de lluita", segons els representants dels estudiants.

La FAPAES, la Federació d'Associacions de Pares de Secundària a Catalunya, dóna suport a la protesta i anima les famílies a no enviar els fills a l'institut aquest dijous, tercer dia de vaga. Legalment només tenen dret a fer vaga els alumnes de tercer i quart d'ESO, els de Batxillerat i els de cicles formatius. En alguns instituts, la direcció els exigeix que portin un justificant de la família avisant que participen en la protesta; en cas contrari, tindran una falta d'assistència.

Escalfant els ànims

La convocatòria de vaga va ser qualificada d"irresponsable" pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que va afirmar que té un "contingut polític extremista", cosa que encara va escalfar més els ànims entre la catalana FAPAES i l'espanyola CEAPA, la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut