Unitats mòbils ja fan PCR a l'escola als companys d'alumnes que han donat positiu

Salut demana calma a les famílies i diu que ni s'han de deixar els nens a casa ni cal anar al CAP a demanar una PCR si es confirma que un company té Covid

RedaccióActualitzat

Ja han començat les proves PCR a les escoles. Les fan en unitats mòbils de Salut als alumnes que han tingut un positiu a classe. L'objectiu és no col·lapsar els CAP.

Salut demana calma a les famílies quan sàpiguen que un company d'escola del seu fill o filla ha donat positiu. D'entrada, ni s'han de deixar els infants a casa, ni s'ha d'anar al CAP a demanar una prova PCR. Serà a l'inrevés, els equips sanitaris aniran a l'escola a fer les proves i així evitar la pressió sobre l'atenció primària.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avisat les famílies:

"Si és un contacte estret d'un positiu, no passa res. El portem a l'escola i allà li faran la prova. Segurament tots tenim la idea de 'contacte estret, que li facin la prova ja'. No necessàriament. Fins i tot, si esperem una mica, les probabilitats de donar un positiu són més altes."


Aquest és el procediment que consta al protocol sobre Covid a les escoles del 9 de setembre, on queda recollit així:

 

"Cas positiu en un o més membres d'un grup de convivència estable → tot el grup de convivència estable té consideració de contacte estret, per tant s'ha de recomanar la quarantena de tot el grup de convivència, durant 14 dies després del darrer contacte amb el cas, amb vigilància d'aparició de nous casos. Per tant, es produirà la interrupció de l'activitat lectiva presencial per a aquest grup i es farà a partir del dia següent a la comunicació del cas positiu.

Es farà un test PCR a tots els membres del grup de convivència estable que siguin contacte estret d'un cas diagnosticat. Sempre que sigui Gestió de Casos COVID-19 als Centres Educatius 12 12 possible aquestes PCRs es faran a la mateixa escola (en un lloc ventilat) per facilitar la recollida i evitar desplaçaments als centres d'atenció primària . Un resultat negatiu d'aquest test als contactes no eximeix de la necessitat de mantenir la quarantena durant els 14 dies que dura el període màxim d'incubació.

 

Alumnes de l'Escola Catalonia de Barcelona en el primer dia de classe (EFE/Enric Fontcuberta)

 

En aquesta primera setmana d'escola, hi ha famílies que han deixat els fills a casa o bé han anat al CAP en saber que un company donava positiu. "Mai serem tan ràpids com un grup de whatsapp de pares", admet el responsable de la unitat de seguidament de la Covid a Catalunya, Jacobo Mendioroz.

Algunes unitats mòbils per fer proves ja han anat als centres on s'han detectat positius. I seran els equips de vigilància epidemiològica els que decidiran quan s'ha de tancar una classe o una escola. Salut creu que n'apareixeran més casos i que l'actitud de cada persona, en el seu àmbit, serà clau per rebaixar contagis.

El doctor Argimon ha recordat que la pandèmia a Catalunya encara no està sota control. "Estem anat una mica millor, però no estem bé. Tenim molt recorregut de millora", ha conclòs.

Pendents encara de si rebaixen la quarantena

Per a la setmana que ve, el director general de Salut Pública ha anunciat dues novetats. D'una banda, que es poden acabar les restriccions a Reus per la boníssima evolució de les dades. I de l'altra, que se sabrà si rebaixen el temps de quarantena. Argimon ha apuntat que podria haver-n'hi dos, un per a personal essencial i un altre per a la resta de la població.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutMenorsEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut