Palma

Unió Mallorquina prioritza el pacte amb l'esquerra a les Illes, però no tanca del tot la porta al PP

Unió Mallorquina (UM) prefereix pactar amb l'esquerra que no pas amb el PP "en igualtat de condicions" a l'hora de configurar els governs de les principals institucions de les Illes Balears. El consell polític del partit s'ha decantat per aquesta opció després de reunir-se aquesta nit a Palma. UM, però, no ha tancat del tot la porta a l'entesa amb el PP de Jaume Matas, de manera que les negociacions d'última hora seran clau per decidir les aliances al Parlament, al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament de Palma. La presidenta d'UM, Maria Antònia Munar, ha anunciat que les converses se centraran més en la petició d'àrees de gestió que no pas en la presidència de les institucions.

Actualitzat

Maria Antònia Munar ha deixat clar que, sempre que hi hagi igualtat de condicions, Unió Mallorquina farà possible el pacte amb el Partit Socialista de les Illes Balears i el Bloc, encara que ha afegit que "no hi ha res tancat". Munar ha argumentat que la pèrdua de la majoria absoluta del PP a les principals institucions balears posa de manifest "un cert sentiment de canvi" per part de l'electorat.

La presidenta en funcions del Consell de Mallorca ha revelat que encara no s'han reunit amb el PP i que amb els socialistes hi ha hagut una trobada "informal". També ha desvelat que ens alguns municipis de l'illa ja s'ha materialitzat el pacte amb l'esquerra, però no ha volgut parlar de noms concrets. Malgrat inclinar-se per prioritzar els socialistes, Munar ha demanat al partit de Francesc Antich que prengui la iniciativa a l'hora de les aliances: "Unió Mallorquina, com a partit polític, estudiarà totes les propostes, però han de ser ells els que ens hi convidin."

Una de les institucions més difícils de pactar pot ser l'Ajuntament de Palma. Miquel Nadal, d'Unió Mallorquina, no amaga l'ambició de convertir-se en alcalde, però la socialista Aina Calvo diu que ni s'ho planteja. Els pròxims dies, per tant, se sabrà quina és la lògica que s'acaba imposant.

Anar al contingut