Les Borges Blanques

Unió de Pagesos reclama al govern català un pacte nacional per l'agricultura

El sindicat Unió de Pagesos ha tancat el seu desè congrés exigint a la Generalitat un compromís amb els pagesos catalans en forma d'un pacte nacional per l'agricultura. El pacte hauria d'incloure una llei de comerç que reguli les diferències de preus entre els productes en origen i el punt de venda, un pacte nacional de l'aigua i una llei d'espais agrícoles. La cita també ha servit per renovar la comissió permanent, una tasca que s'ha fet amb un rerefons de crítica a la direcció, i per aprovar la política sindical dels propers quatre anys. Dijous l'executiva proposarà el coordinador nacional, que serà ratificat pel Consell Nacional d'aquí a unes setmanes.

Actualitzat
Foto escapçada de grup de la nova comissió permanent d'Unió de Pagesos. Són nou membres, i no tretze, com fins ara, perquè abans del plenari d'elecció set dels candidats a ser-hi han presentat la renúncia per divergències en el si de l'organització, diferències de criteri amb l'executiva sobre la gestió i el funcionament del sindicat.

Els delegats que han assistit al Congrés han aprovat una proposta de pacte nacional de l'aigua per pal·liar els efectes de la sequera que s'inclouria en un pacte més ampli amb mesures que dotin de valor estratègic l'activitat agrària.

El coordinador d'Unió de Pagesos ha recordat que "l'aigua és un producte bàsic per als pagesos i que no s'ha de mercadejar", i ha alertat que en els últims trenta anys Catalunya ha perdut un 30% de la superfície agrícola. Joan Caball ha reclamat al conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, i al vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, un ús eficaç de l'aigua i aconseguir amb això que el sector agrari no sigui l'únic que pateixi restriccions quan no n'hi hagi. Els representants del govern, assistents a l'acte, hi han donat suport.

En el congrés també s'ha reivindicat la creació d'un espai agroalimentari català que potenciï els productes de proximitat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut