El PSOE obtindria el 41,3% en intenció directa de vot triplicant el PP, segons el CIS
El candidat fallit Pedro Sánchez, aquest dijous marxant del Congrés després de perdre la segona votació de la investidura (EFE)
Madrid

Fracassa la investidura de Sánchez: Unides Podem s'absté en la segona votació

Una última oferta d'Iglesias des del faristol és rebutjada pel PSOE, que el responsabilitza del fracàs

RedaccióActualitzat

Després d'un matí intens, finalment aquest dijous la segona votació del debat d'investidura de Pedro Sánchez ha fracassat.

La possibilitat queel  PSOE i Unides Podem acabessin pactant el primer govern de coalició de l'actual etapa política a Espanya, que a primera hora semblava encara factible, s'ha anat esvaint a mesura que passaven les hores.


Sánchez acusa Iglesias de voler "controlar" el govern

A dos quarts de dues Sánchez ha encetat el debat acusant Pablo Iglesias d'haver buscat, amb les negociacions, el "control" del govern resultant.

Malgrat el to dur i sense marge del candidat, Iglesias ha aprofitat el seu torn per proposar una nova oferta, després de reclamar-li "respecte".

Però la també dura intervenció final d'Adriana Lastra en nom del PSOE ha acabat de deixar clara la negativa del PSOE a intentar un acord en l'últim minut.


Unides Podem s'absté

A les 3 i 20 ha començat la segona votació, i els diputats d'Unides Podem s'han abstingut, de manera que s'ha materialitzat la impossibilitat de la investidura.

El resultat final ha estat de 124 vots a favor, 155 en contra i 67 abstencions de 346 vots emesos.

Falten els quatre diputats que estan en presó preventiva acusats de rebel·lió i sedició: Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, aquest dijous cloent la sessió d'investidura fallida de Pedro Sánchez (EFE)


L'oferta d'última hora

La sorpresa ha saltat en el debat d'investidura quan Pablo Iglesias, en nom d'Unides Podem, ha llançat, des del faristol, una oferta d'última hora per desencallar la votació.

Tot i que ja havia anunciat als mitjans de comunicació que optaven per una abstenció, Iglesias ha plantejat a Sánchez que estan disposats a canviar de parer si els socialistes els cedeixen les competències en polítiques actives d'ocupació.

La resposta li ha arribat per boca d'Adriana Lastra, al final de les intervencions dels grups, quan ha fet notar que aquestes competències depenen ara de les autonomies:

"Sap que aquestes competències estan transferides a les comunitats autònomes? Vol dirigir el Ministeri de Treball sense saber quines són les competències de Treball? Sense saber ni on és el volant? Amb això es resumeix tot."

Lastra ha estat dura amb Iglesias i l'ha acusat d'"impedir per segona vegada" que hi hagi un govern socialista.


Missatge d'una persona "rellevant" del PSOE


Iglesias ha dit que Unides Podem estava disposada a renunciar al Ministeri de Treball a canvi d'aquestes competències, i ha atribuït aquest gest d'última hora al missatge que ha rebut per part d'algú "amb autoritat moral" al PSOE:

"Li faig des d'aquí una nova proposta. Després d'escoltar el seu discurs he rebut un missatge d'algú molt rellevant del seu partit. Una persona amb molta autoritat moral en el partit socialista, que m'ha dit que ha escoltat el discurs i 'demana-li que us cedeixi les polítiques actives d'ocupació'."

Iglesias ha afirmat que hi havia temps de "salvar" la investidura. Ha tornat a demanar "respecte" per a la seva formació i ha demanat a Sánchez que "reflexioni" sobre el to que ha fet servir els últims dies.

Unides Podem havia optat per l'abstenció en la votació decisiva de la investidura, però aquesta oferta d'última hora podra fer canviar la posició.

El grup havia anunciat l'abstenció després de l'última topada amb el PSOE en les negociacions per un govern de coalició.

Sánchez: "Si he de renunciar als meus principis, jo no seré president ara"


El president espanyol en funcions ha arrencat el discurs d'aquesta nova sessió d'investidura lamentant la falta d'acord amb Unides Podem. Pedro Sánchez ha afirmat que el problema "són els ministeris" i que Pablo Iglesias aspirava a formar part del govern per poder-lo "controlar":

"Si el problema no és el programa, quin és el problema? Doncs els ministeris. Ens vam adonar que Pablo Iglesias volia entrar al govern per controlar el govern."

Sánchez, aplaudit reiteradament per les seves files, ha retret a Unides Podem que hagi rebutjat "totes i cadascuna" de les propostes del PSOE i ha considerat el seu plantejament com "una proposta respectuosa, correcta i sensata" i "més que raonable" tenint en compte la joventut de Podem i que és una formació "sense experiència en la gestió".

La demanda del Ministeri de Treball per part d'Unides Podem ha estat un dels esculls de les negociacions per desencallar la investidura. Davant aquest fet, Sánchez ha advertit a la formació de Pablo Iglesias que hi ha qüestions que requereixen un ampli consens:

"Vostès volen un ministeri de Treball per poder derogar la reforma laboral. Però per a això i per apujar el salari mínim cal el consens amb tot l'executiu."

I ha afegit que els seus principis estan per davant d'aconseguir la presidència:

"Si he de renunciar als meus principis, jo no seré president ara."

"No renunciaré a les meves conviccions per ser president del govern espanyol de la manera que vostè proposa."

Sánchez, que havia d'intervenir deu minuts però ha duplicat aquesta xifra, ha preguntat a Iglesias si s'afegirà a la dreta i la ultradreta i "provocarà que no hi hagi un govern progressista".

També ha donat les gràcies als grups oberts a facilitar la investidura, entre els quals ha citat ERC, que s'hi ha obert "a canvi de res", ha destacat.


Rufián recorda Junqueras i la "generositat" d'ERC

Rufián lliura a Iglesias el llibre d'Oriol Junqueras (EFE)


Per part d'ERC, Gabriel Rufián ha remarcat que la posició del seu grup d'abstenir-se és un acte de "generositat" i, com ja ha fet al matí en una roda de premsa conjunta amb Bildu, ha advertit del risc que comporta anar a unes altres eleccions generals:

"Són conscients de l'enorme gest de generositat que fem des d'ERC? el setembre ens complica la vida a tots. Hi haurà setembre?"

Rufián ha insistit que Unides Podem i el PSOE haurien de rectificar. "Entrin al govern. Tenen quatre anys de vida per demostrar que són millors", ha traslladat a la coalició. I Sánchez li ha dit que va ser "un error" el veto a Iglesias.

També ha explicat la impressió que han tingut els republicants amb Sánchez: "Que no ens volia, que ens volia en un 'no'". Per això ha deixat clar que "passi el que passi", ERC s'abstindrà.

Davant la falta d'entesa, Rufián ha dit que la dreta "aplaudeix amb les orelles". "Si fos per ells, ja tindrien pactats fins i tot els sobresous", ha conclòs.

Al final de la seva intervenció, el portaveu republicà ha ensenyat el llibre d'Oriol Junqueras amb els contés per als seus fills des de la presó i ha dit que en regalaria un exemplar a Sánchez i un altre a Iglesias.

Borràs: "Vostè és pres de la seva prepotència"

Borràs intervé en el debat (EFE)

JxCat ja havia deixat clar que votaria que no a la investidura, i la portaveu al Congrés, Laura Borràs, ho ha argumentat per la negativa de Sánchez a escoltar les demandes de l'independentisme:

"El nostre no és un no que, amb la seva actitud, ha convertit en inevitable. Vostè és un polític pres per la seva prepotència. Quan digui que sí a la política i deixi el 'no, mai' a les aspiracions independentistes, aquell dia ens trobarà disposats a buscar conjuntament una solució que Catalunya necessita i espera."

Borràs ha demanat "sentit comú" al president espanyol en funcions.


Casado: "Espectacle vergonyós"

El president del PP, Pablo Casado, ha considerat un "espectacle vergonyós" les negociacions per la investidura, que ha definit com "la història d'un gran fracàs".

Casado ha acusat el PSOE de jugar "a la ruleta russa" amb Espanya:

"No pot pretendre seguir jugant a la ruleta russa amb el nostre futur i que nosaltres hi posem la bala."


Rivera: "La banda no es posa d'acord en el botí"

Albert Rivera també s'ha referit a la investidura com un "espectacle" i ha tornat a apel·lar a la "banda" de Sánchez, com va fer dilluns, per concloure que, si no hi ha govern, és perquè el "botí" és motiu de conflicte:

"Déu-n'hi-do quin espectacle, senyor Sánchez, deu-n'hi-do l'espectacle que han donat vostè i la seva banda. El pla final era repartir-se el botí, i no ho han sabut fer."

El president de Ciutadans ha resumit les negociacions entre el PSOE i Unides Podem amb un "barallar-se per les cadires":

"No els importen les polítiques. No els separa un ministeri, els separa l'ego, que no els cap a la cadira."


Retrets de "supèrbia" i falta de "sentit comú"

La majoria de grups han aprofitat la intervenció per retreure al PSOE que no hagi fet prou per assegurar-se els vots necessaris per a la investidura.

Per exemple, Aitor Esteban, del PNB, ha considerat que les coses s'han fet "malament". Els nacionalistes bascos, que han optat per l'abstenció, han remarcat la voluntat que han tingut "sempre" de facilitar la investidura. "No ha pogut ser així, sense un acord amb els socis imprescindibles i sense unes converses més profundes amb la resta de grups", ha destacat. Malgrat tot, ha demanat "no tirar la tovallola".

Des d'EH Bildu  han defensat el "compromís antifeixista" que els porta a facilitar la investidura amb una abstenció, però han retret a Sánchez que no hagi tingut mà esquerra: "EH Bildu no té sentit d'estat espanyol, però ens sobra sentit comú".

ARXIVAT A:
InvestiduraUnides PodemPedro SánchezPablo Iglesias
Anar al contingut