Unes UCI massa plenes porten els experts a demanar fins i tot un confinament domiciliari

A Catalunya, l'ocupació de les UCI ja iguala el pic de la segona onada, i a Espanya la situació és "descontrolada" en algunes comunitats

Actualitzat

D'aquí dos dies el Procicat es reunirà per valorar si es prorroguen o no les restriccions a Catalunya i una possible ampliació del toc de queda que el Consell Interterritorial podria aprovar aquest dimecres.

Això, quan les mesures que van entrar en vigor el 7 de gener comencen a frenar tímidament el creixement de casos de Covid a Catalunya. Però els casos segueixen creixent, i això té un efecte directe en la pressió hospitalària, que ja frega els nivells del pic de la segona onada.

En vista d'aquestes dades, cada cop més experts demanen, lluny de flexibilitzar les mesures, endurir les restriccions i, fins i tot, una aturada general d'uns dies. Creuen que un confinament domiciliari seria una de les maneres de poder doblegar la corba de contagis.

Daniel López Codina, investigador del BioComSC (Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC):

"El que no hem de fer, i això socialment hem de ser-ne tots conscients, és tornar a parlar de desescalada. Hem de mantenir o incrementar les mesures; un confinament domiciliari no seria inversemblant."


L'ocupació de les UCI ja iguala el pic de la segona onada

 

Actualment hi ha 2.788 malalts de Covid ingressats als hospitals catalans, xifra que s'acosta molt als que hi havia en el moment de màxima ocupació de la segona onada, el 8 de novembre.

A les UCI avui hi ha 590 persones, 40 més que aquest dilluns, i només 4 menys que al pic, el 10 de novembre. A partir d'aquesta xifra, queda afectada l'atenció a pacients no Covid.

L'última setmana van morir a Catalunya 455 persones per Covid, una mitjana de 65 al dia, que també s'acosta molt a les 507 que hi va haver entre el 3 i el 9 de novembre.

La part positiva és que està funcionant el treball en xarxa. "Hem de reconèixer que si els hospitals resistim és perquè l'atenció primària fa una feinada extraordinària, des del cribratge de la població fins a la detecció dels casos i el seu seguiment", assegura Antoni Dàvalos, director de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Hi ha zones que preocupen especialment, com les Terres de l'Ebre i la Metropolitana Sud, amb ciutats com l'Hospitalet de Llobregat, Castelldefels o Cornellà.


Situació "descontrolada" en algunes comunitats

Si la situació és complicada a Catalunya, el panorama global d'Espanya és molt pitjor, amb 621 casos cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Les últimes xifres de casos notificats pel ministeri ja superen de molt el pic de la segona onada i el creixement és molt pronunciat. També la pressió hospitalària és més alta, amb una situació especialment preocupant al País Valencià, les Balears, Madrid i La Rioja.

"En algunes comunitats autònomes les coses estan completament descontrolades. Per tant, la situació fa pànic; no fa por, fa pànic" afirma Daniel López Codina, investigador del BioComSC.

En algunes zones, com Extremadura, el creixement ha estat explosiu, segurament perquè ja hi està circulant amb força la nova variant més transmissible. Però, amb variant o sense, el virus es pot contenir prenent les mesures de seguretat de sempre.

La corba és semblant a Portugal. I és que quan en general tot Europa comença a veure els primers efectes de les mesures restrictives, Espanya i Portugal són les dues excepcions. Fins i tot al Regne Unit, on la nova variant havia fet créixer exponencialment els casos, s'ha començat a doblegar la corba.

 
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut