Sant Feliu de Llobregat

Unes 70 parròquies de la diòcesi de Sant Feliu han pagat l'IBI en no saber que n'estaven exemptes

La polèmica sobre si han de continuar els beneficis fiscals que s'apliquen al patrimoni eclesiàstic ha posat al descobert situacions que la mateixa Església desconeixia. Des de finals dels anys setanta i gràcies a un concordat entre l'Estat i el Vaticà, però també per la llei del mecenatge del 2002, l'Església no ha de tributar impostos com ara l'IBI. Una informació que desconeixien alguns rectors de parròquies, entre ells la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. TV3 ha pogut comprovar, en la lletra petita dels comptes del bisbat de Sant Feliu, que aquest impost s'ha estat pagant.

RedaccióActualitzat
El gestor de patrimoni del bisbat de Sant Feliu, el bisbat més nou d'Espanya, té sobre la taula 10 rebuts de l'IBI, de quantitats diferents, però algun puja a més de 3.000 euros. Els rectors de les parròquies fa temps que reben, per defecte, l'impost, i ells paguen. TV3 ha pogut saber que unes 70 parròquies del bisbat de Sant Feliu haurien pagat, i ara, a poc a poc, reclamen a la Diputació que els tornin els diners perquè ja han acreditat que estan exempts de pagar perquè són l'Església.

La Diputació de Barcelona reconeix que, per defecte, es tramiten els IBI, però assegura que és l'Església qui n'ha d'acreditar l'exempció.

El bisbat de Sant Feliu, creat ara fa 8 anys, té 122 parròquies, i assegura que, si haguessin de pagar l'IBI de tot, haurien de pagar centenars de milers d'euros i, per tant, s'haurien de replantejar moltes accions socials i culturals que ara fan de franc.

Amb tot, l'Església no sap ben bé quin patrimoni tenen, perquè no es va escripturar res fins a mitjans del segle XX.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut