Barcelona

Unes 7.000 persones es manifesten a Barcelona en defensa de la festa del foc

Diables i bestiari han marcat el ritme d'una manifestació que ha recorregut el centre de Barcelona en defensa de la cultura tradicional del foc. Ha estat una mesura de pressió per al govern espanyol, que a partir de dilluns té sobre la taula decidir si accepta les al·legacions de la part catalana -govern i entitats- a l'adaptació de la directiva europea que limita les festes amb foc. La protesta ha aplegat unes 7.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Actualitzat
A ritme de timbals i gralles, i amb uniforme de festa. Així han defensat prop de 7.000 persones la festa del foc sota el lema "Farem la festa amb foc, peti qui peti". Més de 70 colles de diables i dimonis de tot Catalunya i de la Catalunya Nord han sortit al carrer per donar suport a la Generalitat, que acaba de presentar davant del Ministeri d'Indústria un seguit d'al·legacions al nou decret que ha de regular les festes amb presència de material pirotècnic.

Tal com està redactat, el nou reglament obligaria tot aquell que participi a la Patum de Berga, a l'aquelarre de Cervera o a qualsevol correfoc a mantenir 15 metres de seguretat respecte al punt de foc i a firmar un document assumint-ne tots els riscos. També hi quedaria prohibida l'assistència de menors de 12 anys. Les colles consideren aquests requisits impossibles de complir en la festa actual.

Amb el fum de botafocs i bengales de llum, diables, dimonis i figures de bestiari han arribat a la plaça Sant Jaume, on han estat rebuts per l'alcalde Hereu. A partir de dilluns, el Ministeri valorarà les al·legacions presentades i es redactarà un esborrany definitiu que el Consell de Ministres haurà d'aprovar el mes d'octubre.


Anar al contingut