Barcelona

Protecció Civil manté activat el pla d'alerta i 2.500 abonats continuen sense llum

Tres dies després del vendaval encara hi ha 2.500 abonats sense electricitat i deu centres escolars tancats. Hi ha repartits per tot el territori 120 grups electrògens que en supleixen la mancança. La majoria de les afectacions són al Baix Llobregat, una de les comarques més tocades pel temporal de vent. La ventada ja ha fet vuit morts, i els onze ferits que continuen hospitalitzats es recuperen bé. Aquest dimarts al matí s'ha fet a Corbera de Llobregat el funeral per al noi de 29 anys que va morir dissabte a la Palma de Cervelló. Segons les darreres informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent ha de continuar bufant, però amb menys intensitat, tot i que es manté activat el pla de Protecció Civil.

Actualitzat
El temporal de vent, tot i que ha començat a remetre, manté les alertes activades. Segons les darreres informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent ha de continuar bufant, però amb menys intensitat; tot i això, el Pla de Protecció Civil es manté activat. Fins que no es restableixin totalment els serveis de llum i aigua, el Departament d'Interior no valorarà la possibilitat d'aixecar-ne l'alerta.

Aquest dimarts al matí, la parròquia de Sant Antoni Abat de Corbera de Llobregat ha acollit el funeral per Isaac Busquet, el noi de 29 anys que va morir dissabte a la Palma de Cervelló. A la cerimònia religiosa hi han assistit diverses personalitats, com el secretari general d'ERC, Joan Ridao, i el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig. Un funeral que s'ha celebrat el mateix dia en què ha mort la vuitena persona a causa del temporal, un veí de la Secuita, al Tarragonès.

A Catalunya, encara hi ha 2.500 abonats que continuen sense llum. Els municipis més afectats en són Torroella, Cervelló i Santa Coloma de Cervelló, on el 20% dels abonats continuen sense tenir llum, mentre que a Vallirana, els afectats representen el 10% dels clients de Fecsa-Endesa. També hi ha força àrees d'afectats a Tarragona.

La companyia diu que els arbres que van caure dificulten l'accés dels tècnics que treballen per solucionar les avaries i que restablirà el subministrament elèctric "tan aviat com sigui possible", però per fer-ho cal reparar 40 quilòmetres de línies de mitjana tensió, que han resultat "danyades o destrossades" a causa del fort vent. Uns danys que el director de comunicació de la companyia, Jordi Martínez, xifra en 20 milions d'euros.

Pel que fa als centres escolars, una desena han continuat tancats aquest dimarts, la majoria al Baix Llobregat i a l'Anoia. Uns 2.950 alumnes s'han quedat sense classe. El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha anunciat que tots els centres educatius podran tornar a obrir dimecres o dijous. Segons ha informat el Departament d'Educació, el temporal ha provocat afectacions en unes 400 escoles.

Bufa, però amb menys força

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el vent ha de continuar bufant de component oest, especialment a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. A les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Ebre, el Montsià i el Baix Camp és probable que les ratxes de vent superin els 126 km/h.

De cara a dimecres, el vent bufarà de component nord i oest entre fluix i moderat arreu, amb cops forts a les Terres de l'Ebre i al nord de l'Empordà, al matí i a partir del vespre. Durant la tarda s'imposarà el component oest fluix, amb cops moderats a la meitat occidental del país, mentre que a la meitat est bufarà el component sud fluix amb cops moderats. De tota manera, al nord de l'Alt Empordà continuarà bufant la tramuntana moderada amb algun cop fort.

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme, des de dilluns a les 19.00 i fins a les 11.00 d'aquest dimarts, 254 actuacions relacionades amb el vent, la majoria de les quals encara són conseqüència del temporal del cap de setmana.

Què cal fer en el futur

Els nombrosos desperfectes que hi ha hagut aquests dies i les crítiques cap a la gestió comunicativa de l'emergència han fet que la Generalitat es plantegi una eventual reformulació dels protocols d'actuació. El director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, ha admès que "tot és millorable", però ha situat com a prioritat canvis en els protocols per millorar "la capacitat per enfrontar-se a fenòmens extraordinaris" com el temporal de vent. Mora ha vinculat situacions com la del cap de setmana i aquest dilluns al capítol de possibles conseqüències de l'escalfament global.

A més, ha admès "anomalies" a la xarxa telefònica que han ocasionat alguns "retards" en l'atenció al telèfon d'emergències, el 112, i ha promès que els torns del personal que hi treballa "es reforçaran".

Consulta totes les imatges del temporal que ens heu fet arribar.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut