Barcelona

Unes 30 entitats catalanes exigeixen la retirada del projecte de llei de la memòria històrica si no condemna el franquisme

Una trentena d'entitats catalanes que agrupen víctimes de la Guerra Civil i el franquisme han exigit la retirada del projecte de llei de la memòria històrica, que arribarà al Congrés aquesta tardor. En un manifest fet públic a la tarda, insten el govern espanyol a redactar un nou text que reconegui la il·legalitat del règim franquista i anul·li tots els judicis sumaríssims de la dictadura. Aquest és un vell compromís, asseguren, de l'executiu. Les associacions que signen el document també han convocat una trobada unitària de caràcter estatal a Barcelona pel 18 de novembre, amb l'objectiu de forçar la millora de la llei.

Actualitzat
Les entitats que han signat el manifest, entre les quals figuren les associacions Per la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya, Dones del 36, Amics de les Brigades Internacionals o la Comissió de la Dignitat, han reclamat, a més, que la futura llei "deixi sense validesa les decisions repressives derivades de l'entramat jurídic del franquisme".

Així mateix, les organitzacions signants, totes amb seu social en diferents localitats de Catalunya, exigeixen "un reconeixement legal de totes les víctimes que van patir l'acció repressiva del règim", de forma directa a l'interior o les que van haver de quedar-se forçosament en l'exili.

Per això, donen suport a les iniciatives que fins ara s'han pronunciat en aquesta línia, i entre les quals figuren l'esmena a la totalitat amb text alternatiu d'IU-ICV-EUiA, o l'esmena, també a la totalitat, i proposició de llei d'ERC, a més de l'informe d'Amnistia Internacional sobre el deute pendent amb les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme.

Les associacions sol·liciten que el nou projecte s'elabori "de manera participativa", tenint en compte les propostes consensuades pel conjunt d'entitats que es dediquen a la recuperació de la memòria històrica.

El president de l'Associació pro Memòria als Immolats, Pere Fortuny, ha criticat els "compromisos" del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i de la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, d'anul·lar els judicis sumaríssims, i "que l'actual projecte no preveu". "Hem pogut comprovar que la llei impulsada pel PSOE en lloc de tancar ferides, el que fa és obrir-les més, ja que s'hi ha disfressat la realitat", ha afegit Fortuny, que atribueix la falta de condemna explícita del règim franquista "a la por de l'oposició".
Anar al contingut