Unes 3.000 persones defensen a Perpinyà la immersió lingüística en català a l'escola

La protesta s'ha fet després que el Constitucional hagi avalat que a les escoles públiques del país, a primària, la llengua vehicular sigui només el francès

Actualitzat

Unes 3.000 persones s'han manifestat aquest dissabte a Perpinyà per defensar el dret que a les escoles s'hi ensenyi en català. La protesta arriba després que el Consell Constitucional francès retallés fa una setmana la llei que promou les llengües minoritàries al país, com l'occità, el bretó o el català.

La sentència del Constitucional, que no es pot recórrer, censura dos articles de la la conegida com a llei Molac i prohibeix el sistema d'aprenentatge immersiu del català.

Això posa en perill la continuïtat de l'escola Arrels, l'única escola pública on des de fa 40 anys s'ensenya català, i també el model educatiu d'immersió lingüística de l'escola Bressola. A la Catalunya Nord, uns 16.000 alumnes aprenen en català.

Les associacions que impulsen l'ensenyament del català a la Catalunya Nord lamenten que el Constitucional francès hagi tombat la immersió lingüística a l'escola pública i ho consideren el cop de gràcia al català, que ja està en situació crítica.

Mateu Pons, president associació Arrels: "Ens mobilitzem perquè la constitució canviï i que el model pedagògic d'Arrels, que és ensenyament immersiu dins l'escoles públiques, continuï visquent i continuï sent un èxit"

La manifestació l'havia convocat la Federació d'Entitats i Associacions de la Catalunya Nord. A l'acte hi han participat moltes famílies i membres de la comunitat educativa. També polítics, com la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i representants d'Esquerra, Junts i la CUP

La capçalera de la manifestació a Perpinyà, amb Laura Borràs al capdavant


Ara caldrà veure ara si després de les paraules de Macron, que va dir que les llengües de França són un tresor nacional, mou fitxa per garantir la diversitat lingüística.  

ARXIVAT A:
Català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut