Dili

Unes 100.000 persones abandonen la capital de Timor Oriental per por de la violència

Unes 100.000 persones han fugit de Dili, la capital de Timor Oriental, per por dels enfrontaments entre l'exèrcit i grups armats formats per soldats expulsats de les forces armades per haver fet reclamacions laborals. Els carrers de Dili estan ocupats per patrulles militars en previsió d'incidents com els que hi va haver la setmana passada i que van acabar amb la mort de cinc persones. Mentrestant, avui ha ingressat a presó un dels líders de les milícies proindonèsies que el 1999 va cometre crims contra la humanitat després que guanyés l'opció independentista a Timor Oriental.

Actualitzat

Segons l'emissora Radio New Zealand, l'èxode continua davant la por d'un atac per part dels soldats rebels que la setmana passada van protagonitzar una onada de violència en què van morir cinc persones, i diversos edificis i vehicles van ser destruïts.

La mateixa emissora explica que les autoritats han desplegat patrulles per la capital i intenten convèncer els ciutadans perquè no marxin, però la majoria opta per refugiar-se a les muntanyes.

Dili ha estat l'escenari les últimes setmanes de diverses manifestacions convocades per un grup de 591 soldats acomiadats per protagonitzar una llarga vaga a favor de millores laborals.

Tant Austràlia com Nova Zelanda han expressat preocupació pel que passa al país, i han afegit que si Timor demana ajuda militar, ho haurà de fer a través de l'ONU.

Timor s'enfronta a la seva crisi més greu des que el 1999 Nacions Unides va enviar un contingent per sufocar la violència desfermada pels partidaris de l'annexió amb Indonèsia, descontents amb el triomf de l'opció independentista.

Precisament, avui ha ingressat en una presó de Jakarta Eurico Guterres, un dels líders de les milícies proindonèsies que va ser condemnat per la seva participació en aquella onada de violència. Llavors, van morir uns 1.000 ciutadans i centenars de milers van haver de refugiar-se per por de les represàlies.

Anar al contingut