La major part de les cartes van dirigides a Manuel Azaña. (Foto: EFE)
La major part de les cartes van dirigides a Manuel Azaña. (Foto: EFE)
Madrid

Unamuno a Azaña: "Catalunya ha d'acabar per separar-se del Regne d'Espanya"

El Ministeri de Cultura ha adquirit per 50.000 euros divuit cartes de gran valor històric per les persones que les van escriure. La majoria van dirigides a Manuel Azaña, qui va ser president de la Segona República, i estan signades, entre d'altres, per Miguel de Unamuno, Antonio Machado, Valle Inclán, Indalecio Prieto o Alejandro Lerroux. Un dels textos que més criden l'atenció és un de Miguel de Unamuno, en què l'escriptor basc pronosticava que Catalunya acabaria "constituint-se en estat absolutament independent".

RedaccióActualitzat
"Catalunya ha d'acabar, i molt aviat, per separar-se del Regne d'Espanya del tot (...). És just, doncs, que Espanya perdi ara Catalunya. I la perdrà, no tinc cap dubte que la perdrà. La federació no és més que una fulla de parra", explicava Unamuno a Azaña a la carta, que data del 24 de desembre de 1918.

Quan Unamuno va escriure-la, Manuel Azaña era secretari de l'Ateneo de Madrid. L'escriptor basc es posava en contacte amb ell per comunicar-li que difícilment podria fer la conferència que aquesta institució li havia sol·licitat. El motiu era la coincidència de la data de l'acte amb el casament del seu fill a València. La conferència era "sobre la sobirania catalana pel que fa a l'ús de la llengua, amb consideracions sobre el conflicte de les dues cultures" (...).

També tracta sobre Catalunya la breu carta que el llavors president de la República, Niceto Alcalá Zamora, escriu a Azaña per enviar-li "diversos exemplars de les observacions, poques i breus, però interessants, que motiven el projecte d'Estatut orgànic o Constitució interior de la regió catalana".

La compra de les cartes té les autoritzacions necessàries, tot i que encara no s'ha fet efectiu el pagament. Un cop s'hagi completat l'operació, els documents seran dipositats a l'Arxiu Històric Nacional. La seva adquisició és molt important per incrementar la documentació que ja existeix sobre Manuel Azaña i Niceto Alcalá-Zamora, personatges molt rellevants en la història d'Espanya. Feia prop de deu anys que no sortien a la venda documents de Manuel Azaña, ni tampoc de la resta d'autors que signen les missives.
Anar al contingut