Protestes a Teheran contra el govern iranià (EFE)
Protestes a Teheran contra el govern iranià (EFE)
Teheran

Una vintena de morts i 450 detinguts en les protestes contra el govern iranià

Només aquesta matinada hi ha hagut nou morts: un nen, sis manifestants i dos policies

RedaccióActualitzat

S'intensifica la repressió contra les protestes a l'Iran. La policia ha detingut a la capital, Teheran, 450 persones des de dissabte. Les forces de seguretat intenten contenir les mobilitzacions populars contra el règim dels aiatol·làs, que van començar dijous i que s'han anat estenent a bona part del país.

De la vintena de morts d'aquests últims sis dies, nou corresponen a aquesta matinada, a la província d'Isfahan. Entre les víctimes hi ha un nen, sis manifestants i dos policies. Els manifestants han mort en enfrontaments amb la policia quan intentaven prendre el control d'una caserna.

 

 

Les autoritats iranianes han qualificat els autors dels aldarulls de contrarevolucionaris armats infiltrats a les manifestacions. A l'origen de les mobilitzacions hi ha la corrupció del règim dels aiatol·làs i la restricció de llibertats però, sobretot, la pobresa i la precarietat que no han sabut corregir les polítiques econòmiques del govern Rouhani.

 

 

Khamenei atribueix les protestes als "enemics de l'Iran"

Mentrestant, el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha atribuït a l'actuació dels "enemics de l'Iran" l'onada de protestes antigovernamentals.

 

"En els últims dies, els enemics de l'Iran s'han aliat i han fet servir diversos mitjans de què disposen, incloent diners, armes, política i serveis d'Intel·ligència, per generar problemes a la República Islàmica (···) L'enemic sempre està buscant una oportunitat i qualsevol fissura per infiltrar-se i colpejar la nació iraniana"

 

Des de Washington, Donald Trump s'ha limitat a dir, fins ara, que aquestes manifestacions demostren que "el temps del canvi" arriba a l'Iran. El president iranià, Hassan Rouhani, ha advertit al president dels Estats Units que no pot simpatitzar amb els manifestants i, alhora, titllar l'Iran de nació terrorista.

Turquia, un dels països veïns de l'Iran, ha fet una crida a les autoritats de l'Orient Mitjà perquè evitin qualsevol provocació i violència, al mateix temps que ha demanat a la resta del món que no intervingui en la situació que s'ha generat amb les mobilitzacions. Des del Ministeri d'Exteriors turc s'afirma que "les persones tenen dret a manifestar-se pacíficament".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut