El riu Chikuma s'ha desbordat al seu pas per Nagano (Reuters)
El riu Chikuma s'ha desbordat al seu pas per Nagano (Reuters)

Almenys 35 morts i 170 ferits a causa del tifó Hagibis al seu pas pel Japó

Les pluges torrencials han provocat el desbordament de rius i onades de grans dimensions al mar

RedaccióActualitzat

El potent tifó Hagibis ja ha travessat el centre est del Japó amb pluges torrencials que han provocat el desbordament de rius i grans inundacions. De moment, el balanç és d'almenys 35 morts, uns 170 ferits i una quinzena de desapareguts. El govern ha mobilitzat prop de 30.000 efectius de l'exèrcit per participar en les feines d'emergència.

A la prefectura de Nagano, una de les més afectades, les pluges han desbordat el riu Chikuma i ha causat inundacions, arrossegant vehicles i generant grans destrosses a carreteres i habitatges.

A la zona de Tochigi, a uns quants quilòmetres de Tòquio, el riu Akiyama ha inundat una zona residencial i els equips de rescat han hagut de desallotjar moltes cases.
 

Prop de 30.000 persones participen en les feines de rescat (Reuters)
 

Pont enfonsat en el riu Chikuma (Reuters)
 

 

 

Grans onades a la costa japonesa afectada pel tifó (EFE)

A Tòquio, el riu Tama també ha superat el límit, i les plantes baixes dels edificis s'han inundat. Als voltants d'aquest riu hi ha normalment moltes persones sense sostre que s'hi acumulen. Els treballs de rescat continuaran a les pròximes hores quan hagi retrocedit el nivell de l'aigua.

També a la capital, set dels dotze tripulants d'un vaixell amb bandera panamenya han desaparegut i un d'ells ha mort després que el tifó hagi enfonsat la nau, que estava ancorat a la badia.

A les regions de Tohoku i Kanto, també a prop de la capital, la quantitat de pluja que ha caigut des d'aquest dissabte equival a gairebé la meitat del que cau habitualment en un any. Tot i que la força del tifó ha baixat, l'Agència Meteorològica del Japó ha recomanat a la població que es mantingui alerta pel perill d'inundació i esllavissaments de terra a causa de les pluges.

 

Rescatant persones d'una casa que ha quedat inundada (Reuters)
 

Shinkansens -els trens japonesos d'alta velocitat- inundats a l'estació central de Nagano (Reuters)


La cursa de Fórmula 1 s'ha disputat tot i el mal temps

En el vessant esportiu, el tifó no ha impedit que es disputi el Gran Premi del Japó de Fórmula 1. La prova s'ha fet aquest diumenge, a primera hora del matí, hora catalana.

Pel que fa al Mundial de rugbi, el partit Japó-Escòcia també s'ha jugat  finalment després que s'hagués especulat en la possibilitat de la seva suspensió. Hores abans del partit no semblava tan clar que es jugués, quan els jugadors de la selecció japonesa sortien a l'estadi per entrenar...

 

 

Recordem que l'arribada del Hagibis va provocar que no es juguessin els enfrontaments entre Nova Zelanda i Itàlia i entre Anglaterra i França.

Aquest matí, el Hagibis ja ha tornat a entrar al mar un altre cop. Es va recuperant la circulació de trens cap a les zones menys afectades. Tòquio també retorna a la vida normal, amb la reobertura de botigues. Fa un mes, un altre tifó, el Faxai, va destruir unes 30.000 cases a Chiba, a l'est de la capital japonesa.

El Hagibis és el dinovè tifó que hi ha hagut aquest any al Pacífic i un dels més forts que han impactat al Japó en dècades.

ARXIVAT A:
El temps
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut