L'educadora i els infants de l'espai familiar autogestionat de La Muntanya d'Arbolí
Mantenir l'escola oberta és clau per al futur d'un micropoble i amb aquest pla pilot arriben molts nens i nenes nous al món rural

Una vintena de micropobles acolliran famílies refugiades per frenar el despoblament

El projecte, on col·labora el Servei d'Ocupació de Catalunya, preveu que a final d'any les famílies arribin als municipis, que els oferiran casa i feina

Els Guiamets, al Priorat, és un dels membres de l'Associació de Micropobles de Catalunya que s'ha posat en marxa per acollir una de les famílies refugiades que hi ha a Catalunya, a final d'aquest any.

Ofereixen la feina d'ajudant d'agutzil, un sou que estarà subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya, en un projecte comú amb l'associació. L'Ajuntament es farà càrrec del lloguer del pis dels nouvinguts, que també té pensat.

La iniciativa, que promou l'associació de micropobles, va més enllà de la solidaritat i vol aturar el despoblament rural, a més d'enriquir els pobles culturalment.

Fins ara hi ha una vintena de municipis seleccionats en el projecte, que s'ha parlat amb la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania. La Generalitat gestiona unes 4.000 persones refugiades.

Cada poble acollirà una família durant un any: l'ajuntament li assegurarà un habitatge digne i feina per a un o dos membres, a càrrec del SOC.

El següent pas serà que dues o tres famílies visitin els pobles per veure en quin indret "poden encaixar millor", explica Xavier Camps, membre del consell directiu de l'associació.

"Si una família que al seu país vivia a 4.000 metres d'alçada ara la poses a un poble arran de mar, potser no funcionarà" 

Als municipis petits sovint hi ha moltes cases buides, però això no vol dir que sigui fàcil trobar-hi habitatge perquè, com diu l'alcalde dels Guiamets, Miquel Perelló, "no es venen, ni es lloguen, ni es reformen i n'hi ha que estan abandonades".

Una altra localitat que vol acollir els refugiats és Senan, a la Conca de Barberà. Té una cinquantena d'habitants i l'alcaldessa, Carme Ferrer, assegura que la iniciativa pot ser positiva per a tothom:

"Ells per a nosaltres són una nova oportunitat de crear noves sinergies, aprendre coses d'altres cultures i diversificar els municipis."

Perquè les famílies s'integrin al poble i hi puguin viure més temps, està previst que els ajuntaments busquin veïns perquè els facin de mentors i així se sentin més acompanyats.

ARXIVAT A:
MigracionsRefugiats
Anar al contingut