Una víctima de violència masclista escridassa Ortega Smith: "No es fa política amb això"
La irrupció de Vox fa que molts ajuntaments i parlaments autonòmics no aconsegueixin acordar un missatge unitari contra la violència masclista
Una víctima de violència masclista escridassa Ortega Smith: "No es fa política amb això"
Madrid

Una víctima de violència masclista escridassa Ortega Smith: "No es fa política amb això"

La irrupció de Vox fa que molts ajuntaments i parlaments autonòmics no aconsegueixin acordar un missatge unitari contra la violència masclista

Actualitzat
TEMA:
Violència masclista
Nadia Otmani increpa Javier Ortega Smith en l'acte institucional contra la violència masclista a l'Ajuntament de Madrid
Nadia Otmani increpa Javier Ortega Smith en l'acte institucional contra la violència masclista a l'Ajuntament de Madrid

Una víctima de violència masclista ha escridassat el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, pel discurs que ha fet durant l'acte commemoratiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Després que el regidor del partit d'extrema dreta fes un discurs negant la violència masclista, la presidenta de l'associació de dones Al Amal, Nadia Otmani, ha esclatat contra Ortega Smith:

"No es fa política amb això. Respecte per a les mortes i per a les víctimes de violència de gènere."

Otmani va en cadira de rodes després que el 1998 el seu cunyat va disparar-li tres trets quan intentava impedir que agredís la seva germana. Davant la indiferència del número dos de Vox, la dona ha cridat entre llàgrimes que no cobra "ni un duro" de l'administració:

"Estem aguantant molt, i jo d'aquest país no cobro ni un duro i porto 20 anys lluitant contra la violència de gènere. Respecti les dones víctimes de violència masclista."

Posteriorment, Ortega Smith ha dit que el cas d'Otmani li fa "molta pena" i li sembla "una tragèdia", però que ella l'ha increpat com si en fos el "responsable" o com si ell "justifiqués la violència", cosa que no ha fet, ha assegurat.


"No és el dia, no és el lloc"

Després de l'incident, Otmani ha explicat que el que l'ha indignada ha estat l'estratègia electoralista de Vox:

"Jo tinc experiència amb els polítics, i truco a qualsevol partit, però aquest Vox d'on ha sortit? Si vol aconseguir vots, que no ho faci amb la violència."

"Estem aquí per ajudar, no per fer política amb la violència de gènere. No és el dia, no és el lloc per això. Per això he saltat."

A posteriori membres i simpatitzants de Vox han atacat Otmani a les xarxes socials, acusant-la d'estar "subvencionada" amb diners públics i assegurant que "amb Vox" el seu agressor encara seria a la presó.

Javier Ortega Smith, durant la seva intervenció a l'Ajuntament de Madrid

 

Ortega Smith demana "trencar el consens del silenci negacionista"

Durant la seva intervenció, Ortega Smith ha replicat les crítiques de "negacionisme" que li fan altres partits assenyalant que, segons ell, hi ha un consens a negar que, amb la legislació actual, "no s'empara totes les víctimes", quan es nega que hi ha "xiringuitos econòmics que viuen de la tragèdia".

El regidor de Vox ha instat la resta de partits polítics a "trencar d'una vegada per totes el consens del silenci negacionista" que creu que desprotegeix "els homes que pateixen violència per part de dones" i les dones que la pateixen "de les seves parelles lesbianes".

"També hi ha homes que pateixen violència de dones i són assassinats per les seves dones i també se'ls ha de protegir."

Ortega Smith ha dit que el Pacte d'Estat contra la Violència Masclista ha estat un "fracàs" perquè s'inverteix cada vegada "més diners" i "les dones continuen estant desprotegides i continua havent-hi víctimes". També ha reclamat "la protecció de totes les víctimes amb la mateixa llei, amb les mateixes mesures i amb el mateix pressupost":

"La violència, l'amenaça i el crim s'han de combatre sempre, sense intentar fer callar les veus; s'ha d'explicar la veritat i dir-la sense por, perquè aquesta és la principal aliada dels agressors."

Ortega Smith ha intervingut després que Vox es negués a sumar-se a un acord subscrit per la resta de forces polítiques per aprovar un paquet de 21 mesures contra la violència masclista en el ple d'aquesta setmana.

 

Algunes dones marxen de l'acte a l'Ajuntament de Madrid durant la intervenció d'Ortega Smith

 

Diverses dones marxen de l'acte

Alguns dels assistents a l'acte han increpat Ortega Smith i diverses dones han abandonat l'acte durant la seva intervenció. Quan marxaven, algunes han picat de peus a terra en senyal de protesta.

Les dones han abandonat la sala del consistori cridant: "El masclisme mata i si calles n'ets còmplice" o "No a la violència cap a les dones" i mostrant cartells amb amb frases com "Ens estan matant".

 

 

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha carregat contra Vox i ha qualificat de "lamentable" que per primera vegada no hi hagi una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Violència contra les Dones i s'ha dirigit directament a Ortega Smith:

"Crec que no és un bon dia per a aquest ajuntament que no hem estat capaços d'aconseguir-ho i que hi hagi un grup municipal que hagi preferit que no hi hagués aquesta declaració institucional. Perquè aquí no hi ha cap silenci negacionista, Javier, aquí l'únic silenci que hi ha és el que tu mantens des del mes de juny quan Pepe Aniorte [regidor de l'Ajuntament] t'està convocant per intentar pactar les mesures per prevenir i erradicar la violència contra les dones."

Entre la resta de polítics assistents a l'acte, la vicealcaldessa Begoña Villlacís, de Ciutadans, també ha censurat la intervenció d'Ortega Smith i ha retret que el dirigent de Vox hagi tingut "aquest to davant de dones que han patit maltractaments":

"Qui té més paperetes perquè el violin, ell o jo? Qui té més possibilitats de ser assetjat sexualment a la feina?"

 

Institucions sense missatge unitari

El que ha passat a Madrid no ha estat una excepció. Per primer cop en molts anys, molts ajuntaments i parlaments autonòmics no han aconseguit acordar un missatge institucional unitari amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

La irrupció de Vox a la política institucional ha trencat la unitat i ha impedit declaracions conjuntes en parlaments com el valencià, el balear, el madrileny o l'andalús.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Vox Violència masclista

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut