Una vacuna eficaç, la clau per recuperar la normalitat

Equips de científics estan desenvolupant una vuitantena de vacunes diferents fins a trobar la que funcioni per al coronavirus, que no serà abans d'un any o un any i mig

Mònica Bertran i BrancósActualitzat

A tot el món, diferents equips de científics estan desenvolupant una vuitantena de vacunes diferents contra el coronavirus de la Covid-19. Un esforç investigador internacional que no s'havia vist mai per arribar a un mateix objectiu. Tot i aquest esforç, la vacuna no arribarà abans d'un any o un any i mig.

Felipe García, investigador Idibaps de l'Hospital Clínic, diu que l'avantatge és que, quan mira el llistat de vacunes, pràcticament ningú està fent el mateix que un altre, estan fent aproximacions diferents, i això és molt bo.

En ciència sempre es funciona així: s'han de provar en paral·lel moltes aproximacions, i més en una situació tan dramàtica com la que hi ha ara, per poder arribar el més ràpid possible que una d'aquestes vacunes pugui funcionar.

"No ens podem tornar bojos, és molt important que estiguem segurs que les vacunes que posem siguin segures, protegeixin la persona i, tercer, que no siguin capaces d'empitjorar la malaltia."


García diu que no l'importa tant que la seva vacuna funcioni o no funcioni, sinó que pugui ajudar que la resta d'investigadors en puguin trobar una que sí que funcioni.

"Si nosaltres fracassem, però tanquem una porta perquè uns altres no tirin pel nostre camí i fer que siguin més ràpids altres camins de recerca; jo amb això em donaré per satisfet."

Investigant sobre la vacuna

 

Margarita del Val, coordinadora de Salut Global del CSIC, explica que hi ha hagut una sensació de moltes ganes de cooperar de tothom. Ella, per exemple, diu que el que sabia del seu altre sistema que estava investigant i descobrint-ne coses interessants, ho aplica ara al coronavirus.

"Perquè, quan es prova una cosa nova, pot haver-hi benefici, absència total d'efecte o mal."

 

Ara mateix, l'única sortida d'aquest país tancat, d'aquest confinament, és la recerca, és la ciència, la tecnologia, diu Del Val.

Hi ha pressa perquè, fins que no hi hagi una vacuna eficaç i segura, difícilment la vida podrà recuperar la normalitat. N'hi ha cinc que ja estan fent les primeres proves en humans. Però els terminis es poden escurçar només fins a certs límits.

A Espanya, hi ha opcions de vacunes molt prometedores, com les que s'estan desenvolupant al CSIC, a Madrid.

També a Catalunya, on s'aprofita l'empenta prèvia en la recerca contra el VIH. És una cursa en què, no obstant, la informació es comparteix de manera molt oberta.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut