Una vacuna contra el VIH arriba a l'última fase d'estudi per primer cop en 11 anys
Una vacuna contra el VIH arriba a l'última fase d'estudi per primer cop en 11 anys
A l'estudi, fet als Estats Units i Ruanda, hi han participat 198 persones (Pixabay/Arek Socha)
A l'estudi, fet als Estats Units i Ruanda, hi han participat 198 persones (Pixabay/Arek Socha)

Una vacuna contra el VIH arriba a l'última fase d'estudi per primer cop en 11 anys

Xavier DuranActualitzat
TEMA:
Sida

Una nova vacuna contra el VIH arriba a l'última fase, la 3, de l'assaig clínic, després de mostrar que és segura i que provoca immunitat. És la primera vacuna contra el virus que causa la sida que arriba a aquest estadi en els últims onze anys.

La vacuna desenvolupa una nova estratègia per superar un dels principals problemes: el VIH es troba a l'organisme una diversitat genètica que dificulta fer-hi front amb una vacuna simple.

En aquest estudi, publicat a la revista The Lancet HIV, s'ha assajat la vacuna Ad26 en forma tetravalent. Així, s'ha seguit l'estratègia de vacuna en mosaic. Això significa que permet a l'organisme sintetitzar diverses proteïnes - en aquest cas, quatre, i en una versió anterior, tres - que el sistema immunitari reconeixerà.

L'ha desenvolupat Jansen i utilitza la mateixa tècnica que algunes vacunes contra la Covid. La vacuna conté adenovirus atenuats modificats genèticament perquè portin ARNm del VIH. D'aquesta forma, dintre l'organisme se sintetitzen les diferents proteïnes i el sistema immunitari ja les reconeixerà en cas d'infecció.

 

Fins ara s'havien intentat desenvolupar diverses vacunes contra la sida, però la que havia avançat més només tenia una efectivitat al voltant del 30%. Un estudi posterior va ser abandonat quan es va veure que no mostrava eficàcia.

L'estudi en fases 1 i 2 que ha permès anunciar la fase 3 es va fer a onze centres dels Estats Units i un de Ruanda. Els participants eren adults sans d'entre 18 i 50 anys, amb baix risc d'infecció per VIH.
 

En total, hi van participar 198 persones, de les quals 110 van rebre la vacuna tetravalent, 55 la trivalent i 33 van rebre un placebo.

Els resultats indicaven que es generava immunitat a partir de la tercera i quarta vacunes i que persistien almenys 72 setmanes. La resposta era més potent amb la vacuna tetravalent.

La conclusió és que el règim de vacunació era, en general, segur i ben tolerat i que proporcionava resposta immunitària més forta que la vacuna trivalent.

Els medicaments que permeten tenir controlada la malaltia i que el pacient tingui una càrrega viral molt baixa han frenat o alentit la recerca d'una vacuna. Però es calcula que dels 38 milions de seropositius que hi ha al món, una tercera part no rep medicació. Cada any hi ha 1,7 milions de noves infeccions.

ARXIVAT A:
SidaVacunesRecerca científica
Anar al contingut